Trombi riehui Helsingissä, yhdeksän loukkaantui

Ainakin yhdeksän ihmistä on loukkaantunut lievästi trombin tai kovan tuulenpuuskan riehuttua Talin golfkentällä Helsingissä. Alueella ollut anniskelukatos sortui. Loukkaantuneiden vammat syntyivät kuitenkin pääosin kovassa tuulessa lennelleistä esineistä.

Kotimaa

Loukkaantuneiden vammat eivät ole vakavia. Töölön sairaalasta kerrotaan, että vammat ovat lähinnä ruhjeita, raajojen venähdyksiä ja ilmeisesti pieniä murtumia.

Töölön sairaalaan on viety potilaista seitsemän. Marian sairaalassa heistä on yksi, samoin yksi lapsipotilas on hoidossa Lasten ja nuorten sairaalassa.

Talin golfkentällä oli kolmatta päivää käynnissä naisten Euroopan-kiertueen osakilpailu. Voimakas tuulenpyörre pyyhkäisi alueen yli aamupäivällä. Kisa oli keskeytetty sateen vuoksi, jolloin ihmisiä oli siirtynyt telttakatoksen suojiin. Teltassa oli 60 - 80 ihmistä romahduksen aikaan. Silminnäkijät kuvasivat alueella riehunutta myrskyä trombiksi, joka nostatti esineitä ilmaan ja heitteli niitä noin 15 - 20 metriä. Myös Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Anneli Nordlund pitää tätä täysin mahdollisena. Yleisöä pyydettiin tapahtuneen jälkeen poistumaan paikalta. Golfkisaa ei enää sunnuntaina jatketa, vaan palkinnot jaettiin lauantaisten sijoitusten perusteella. Kisa keskeytettiin myös perjantaina huonon sään vuoksi. Talin golfkentältä myrsky eteni edelleen Kannelmäen, Lassilan ja Pitäjänmäen kaupunginosiin sekä Kirkkonummelle. Matkallaan se kaatoi satoja puita ja irrotti muun muassa parisataa neliötä meijerin kattoa. Telttakatoksen tapahtumaan toimittaneen yhtiön operatiivinen johtaja sanoo, että katoksen rakenne oli suunniteltu kestämään kovia, jopa yli sadan kilometrin tuntinopeuksia puhaltavia tuulia. Poliisitutkinnan ollessa kesken hän ei voinut kommentoida romahtamiseen johtaneita syitä. Mikä sitten on trombi? Trombi on raju, paikallinen, suppea-alainen ja yleensä lyhytkestoinen paikallinen pyörremyrsky, jota voi esiintyä Suomessa kesäaikaan. Suomessa trombin kesto on tavallisimmin yhdestä kahteen minuuttia. Lyhytikäisyytensä takia sitä on myös tavattoman vaikea ennustaa. Trombi syntyy tavallisesti ukkospilven yhteyteen. Pilven alapuolelle muodostuu sekä vaaka- että pystypyörteisyyttä, jotka yhdistyvät pyörrepatsaaksi. Trombissa ilma pyörii nopeasti pystyakselinsa ympäri. Trombin pyörteessä tuulen nopeus on ainakin 18 metriä sekunnissa, mutta tuuli voi yltyä hetkellisesti jopa yli 50 metriin sekunnissa. Hirmumyrskyn raja on 33 metriä sekunnissa. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa trombit ovat Suomea voimakkaampia ja niitä kutsutaan tornadoiksi. YLE24, STT Myrsky jylläsi golfturnauksessa Talissa (siirryt toiseen palveluun)