Koe uusi yle.fi

Tekstiilien tuontikiistaan sopu

EU ja Kiina ovat päässeet sopuun miljoonia kiinalaistekstiilejä EU-maiden satamiin pysäyttäneen kiistan ratkaisemisesta.

talous

Asiasta käytiin viime hetken neuvotteluja Pekingissä maanantaina alkaneen EU:n ja Kiinan vuotuisen huippukokouksen alla.

EU:n 25 jäsenmaan on hyväksyttävä syntyvä ratkaisu. EU-puheenjohtajamaa Britannian pääministeri Tony Blair totesi maanantaina olevansa vakuuttunut siitä, että jäsenmaat hyväksyvät lopputuloksen.

Komission mukaan ratkaisu on tasapuolinen ja sen myötä molemmat osapuolet kantavat yhdessä vaatetuonnin lisäyksestä tänä vuonna aiheutuvat rasitteet.

Kiista sai alkunsa, kun unionin kesäkuussa määräämät tuontikiintiöt Kiinasta tuoduille tekstiileille täyttyivät. Alkuvuonna tekstiilien tuonti Kiinasta oli kasvanut voimakkaasti tuonnin vapauduttua vuoden vaihteessa.

Kesäkuussa aikaansaadun kiintiösovun mukaan kiinalaistekstiilien tuonnin kasvu on pidettävä vuositasolla enintään 8-12,5 prosentissa seuraavan kahden vuoden aikana.

Sellaiset EU-maat, joilla on suuri oma tekstiilisektori, ovat vastustaneet tuontikiintiön kasvattamista entisestään tänä vuonna. Tällaisia maita ovat mm. Ranska, Italia ja Espanja.

Tekstiilikiistan ohella Pekingin huippukokouksessa ovat esillä myös muun muassa eurooppalaisten yritysten pääsy Kiinan markkinoille ja EU:n lykkäämä aseidenvientikiellon poisto. Asialistalle ovat nousseet lisäksi mm. ilmastonmuutos sekä ihmisoikeuskysymykset.

Reuters,

Lähteet: AFP, AP, DPA

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

PISA-tutkimus

Suomalaispojat pärjäävät hyvin, mutta jäävät silti pahasti tyttöjen varjoon

Johtajuus

Suomalainen johtaja kaihtaa riskejä ja välttelee riitoja – ulkomaiset pomot ovat sosiaalisempia

Presidentinvaalit

Valehtelua, sähköpostihäiriköintiä ja nettisivujen kaatamisia – myös näistä on Suomen presidentinvaalit tehty

Politiikka

Puolustusministeri Niinistölle moitteita eduskunnasta – Keskustan Vanhanen arvosteli myös presidenttiä USA:n Mattisin tapaamisen huonosta hoidosta