Niksi-Pirkan parhaista nikseistä kirja

Pirkka-lehdessä jo 30 vuotta ilmestyneestä Niksi-palstasta on tehty kirja. Pirkka-lehti saa edelleen noin 400 niksivinkkiä kuukaudessa. Nikseistä kirjan tehnyt Heikki Orrenmaa pitää niksejä suomalaisten kotien ja yhteiskunnan mittarina.

kulttuuri

Kolmenkymmenen vuoden ajan julkaistut niksit peilaavat ajan ilmiöitä ja ihmisen keinoja selvitä juhlasta ja arkipäivästä.

- Niksit ovat arjen luovuutta, sanoo suomalaisten nuukailu- ja nautiskeluniksit juuri kirjoiksi koonnut Heikki Orrenmaa.

Niksi-kirjasta löytyy esimerkiksi niksejä siitä, miten voi säästää juhlakampauksen ja -meikin tekemisessä.

- Saat mukavia naamareita, kun leikkaat lehdistä kasvoja ja liimaat ne kartongille. Voit esiintyä juhlissa julkkiksena.

Kymmenistä tuhansista julkaistuista nikseistä Orrenmaa sanoo koettaneensa kerätä kirjaan parhaimmat nuukailuniksit.

- Lopputulos on aika voimallinen. Niksien joukosta löytyy monenlaista käytännön konstia säästämiseen, hän toteaa.

- Kirjaa lukiessa voi myös miettiä, mikä on kohtuullista. Jotkut niksit menevät pelottavankin pitkälle, Orrenmaa sanoo.

Suomalaisten kekseliäisyys on edelleen ehtymätön: uusia niksejä saapuu toimitukseen kuukaudessa 400 kappaletta.

Heikki Orrenmaan mukaan yhdenkään niksin kohdalla ei voi olla varma vakavuuden asteesta, sillä suomalaisilla on alusta lähtien ollut niksejä keksiessään pilke silmäkulmassa. Kekseliäin niksitaajama on Tampereen Hervanta, jossa asuu paljon opiskelijoita ja nuoria lapsiperheitä.

Kun Niksi-palsta aloitti 1970-luvun puolivälissä, elettiin öljykriisin keskellä ja pula-ajan jälkimainingeissa. Nuukailu ja kierrätys ovat edelleen Pirkan niksien pääsisältönä. Ne kumpuavat syvältä suomalaisesta arjesta.

Nautiskelu oli suomalaisille pitkään tabu. Kasinotalouden romahduksen jälkeen oli nautiskelurintamalla hiljaista. Nyt nautiskeluniksejä suorastaan tulvii Pirkan toimitukseen. Nautiskellessaankin suomalainen kuitenkin hillitsee itsensä.

- Yhdessä niksissä kehotetaan tenttiin lukiessa ottamaan samalla jalkakylpy. Tämä hillitsee jatkuvaa jääkaapilla ravaamista, joka yleensä liittyy tentiin lukemiseen, Orrenmaa havainnollistaa.

Radion kulttuuriuutiset