1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Helsingissä vaalitaan siirtolapuutarhoja

Lauantaina vietettävän Euroopan rakennusperintöpäivän teemana on tänä vuonna puistot ja puutarhat. Helsingissä halutaan päivän aikana kiinnittää huomiota siirtolapuutarhoihin.

kulttuuri

Suomen viidestäkymmenestä siirtolapuutarhasta yhdeksän sijaitsee Helsingissä. Helsingin kaupunginmuseo haluaisi turvata siirtolapuutarhojen kulttuurihistoriallisen miljöön suojelukaavalla.

Siirtolapuutarhat syntyivät viime vuosisadan alussa helpottamaan kaupunkeihin muuttaneen työväestön ahtaita elinoloja. Kaupunkilaiset saivat keskustan tuntumasta maatilkun, jossa he saattoivat viljellä kasveja talven varalle. Moni myös rakensi palstalleen pienen mökin.

Näin muodostuneita siirtolapuutarhoja löytyy nykyään kaikista Suomen suurimmista kaupungeista.

Tätä nykyä siirtolapuutarhoja pidetään kulttuurihistoriallisesti arvokkaina alueina, mutta näin ei ole ollut aina. 1970-luvulla, rakennusten purkubuumin aikaan, myös siirtolapuutarhoja uhkasi hävittäminen.

- Esimerkiksi Marjaniemen siirtolapuutarhan paikalle suunniteltiin sairaalaa, ja Herttoniemen aluetta uhkasi tiehanke, kertoo Anne Mäkinen Helsingin kaupunginmuseosta.

Nykyään Helsingin siirtolapuutarhat on luokiteltu kaupungin yleiskaavassa kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi alueiksi. Helsingin kaupunginmuseo kaipaisi niille vielä parempaa suojaa. Kaupunginmuseon mielestä siirtolapuutarhojen säilyminen pitäisi turvata suojelukaavalla.

- Suurin uhka on varmaan nykyään se, että pienille tonteille alettaisiin rakentaa ylisuuria mökkejä. Siirtolapuutarhojen yleisilme kärsisi siitä. Jos siirtolapuutarhat olisivat suojelukaavan alaisuudessa, liian suuria mökkejä ei saisi rakentaa, Mäkinen sanoo.

Radion kulttuuriuutiset

Lue seuraavaksi