1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Delta ja Northwest Airlines hakeutuivat konkurssiin

Kaksi Yhdysvaltain perinteikkäimpiin lentoyhtiöihin kuuluvaa yritystä on hakeutunut konkurssiin. Jo 1920-luvulla aloittaneiden Deltan ja Northwest Airlinesin lienee tarkoitus konkurssin nojalla leikata työ- ja eläkekustannuksiaan.

talous

Deltan ongelmien ytimen muodostavat ankara velkaantuminen ja alan suurimpiin kuuluva eläkkeiden alirahoitus. Northwestin mukaan sen suurin pulma ovat korkeat työvoimakustannukset.

Konkurssiin hakeutuminen mahdollistaa velkojen uudelleenjärjestelyn sekä myös henkilöstön palkkojen alentamisen ja eläke- ja terveydenhoitoetujen heikentämisen.

Sekä Delta että Nortwest sanovat myös vähentävänsä lentokoneidensa määrää. Lentoja sen sijaan aiotaan jatkaa vanhaan tapaan ainakin toistaiseksi.

Korkeiden polttoainekustannusten ja halpalentoyhtiöiden kilpailun kanssa kamppailevat kaikki Yhdysvaltain lentoyhtiöt. Neljän viime vuoden aikana alan tappiot ovat olleet lähes 25 miljardia euroa ja tuhannet työntekijät ovat saaneet lähteä.

Yhdysvaltain lentoyhtiöt eivät vieläkään ole toipuneet Yhdysvaltain neljän vuoden takaisista terrori-iskuista. Viime viikkoina tilannetta on pahentanut Katrina-myrskyn aiheuttama piikki polttoaineiden hinnassa.

Jo neljä kuudesta suurimmasta yhtiöstä on virallisesti konkurssitilassa, Deltan ja Northwestin ohella United Airlines ja US Airways. Yhteensä ne vastaavat 40 prosentista Yhdysvaltain kotimaanlennoista.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi