Hurrikaani Rita vahvistuu edelleen

Floridaa lähestyvä Rita-myrsky on vahvistunut trooppisesta myrskystä hurrikaaniksi. Rita on nyt kakkosluokan hirmumyrsky viisiportaisella Saffir-Simpsonin asteikolla, mutta meteorologien mukaan se voi kasvaa kolmosluokan hurrikaaniksi.

Rita on parhaillaan Floridan edustalla ja sen tuomat sateet sekä tuulet moukaroivat Key Westin saariketjua.

Tuulen nopeuden kerrottiin nousseen tiistaina jo 160 kilometriin tunnissa. Meteorologit uskovat, että saapuessaan lämpimän veden alueelle Meksikonlahdelle Rita saattaa yltää jo kolmosluokkaan.

Kymmenettuhannet asukkaat ja turistit ovat paenneet Key Westistä Ritan tieltä ja sotilaskoneet ovat kuljettaneet turvaan potilaita sairaaloista. Viranomaisten mukaan alueelle on kuitenkin yhä jäänyt ihmisiä.

Kuubassa 58 000 ihmistä on evakuoitu maan pohjoisrannikolta.

Ritan lasketaan jatkavan matkaansa Texasiin, Pohjois-Meksikoon tai Kaakkois-Louisianaan. Mantereelle Ritan uskotaan ehtivän loppuviikolla. New Orleansin paluumuutto keskeytettiin New Orleansin pormestari Ray Nagin on keskeyttänyt maanantai-iltana alkaneen paluumuuton hirmumyrsky Katrinan tuhoamaan kaupunkiin. New Orleansin jälleenrakennusvaiheessa olevat tulvavallit eivät viranomaisten mukaan kestä, jos Rita-myrsky osuu kohdalle. Myös presidentti George Bush on varoittanut Rita-myrskyn uhasta. Bush ja osa viranomaisista ovat jo aiemmin kehottaneet malttiin paluusuunnitelmissa, koska New Orleansin peruspalvelut eivät vielä toimi normaalisti. Ensimmäisenä New Orleansissa avattiin asukkaille pahimmilta myrskytuhoilta välttynyt Algiersin alue, jossa on asunut 57 000 ihmistä. Hirmumyrsky Katrinan jäljiltä löydettyjen kuolonuhrien määrä nousi maanantaina 970:een, kun New Orleansin alueelta löydettiin 90 ruumista lisää. Luvun uskotaan kasvavan yhä, mutta alkuperäinen arvio 10 000 kuolleesta oli USA:n viranomaisten mukaan ylimitoitettu. Reuters, BBC, CNN