Mankell: Maailmaa ei voi muuttaa ilman kulttuuria

Väki tungeksi helsinkiläisessä kirjakaupassa, kun Henning Mankell kertoi uusimmasta kirjastaan. Suomessa vieraileva Mankell on jo kauan kuulunut maamme luetuimpiin kirjailijoihin.

Parhaiten hänet tunnetaan dekkareistaan, mutta hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu myös muun muassa lastenkirjoja, romaaneja ja kuunnelmia.

Päällimmäiseksi nimittäjäksi Mankellin laajalle tuotannolle nousee yhteiskunnallisuus. Hänen mukaansa vain harvalla kirjalla on kuitenkaan suora poliittinen vaikutus.

- Sellaistakin toki tapahtuu, mutta harvoin. Sen sijaan kirjat vaikuttavat yksittäisiin ihmisiin tai ryhmiin. Yksittäinen kulttuuriteko ei muuta maailmaa, mutta maailmaa ei voi muuttaa ilman kulttuuria, Mankell sanoo.

Skånelaispoliisi nosti Mankellin maailmanmaineeseen

Tukholmassa vuonna 1948 syntyneen Mankellin vaikutusmahdollisuudet eivät ole mitättömimmästä päästä, sillä hänen kirjojaan on myyty maailmalla yli 24 miljooonaa kappaletta. Lisäksi dekkaripäähenkilö Kurt Wallanderista on tehty lukuisia TV-sarjoja ja elokuvia.

Ystadissa Skånessa vaikuttava Wallander on keski-ikäinen poliisi, joka tuskailee yhteiskunnan raaistumista ja oman elämänsä hankalia ihmissuhteita.

Kirjailija itse uskoo, että juuri yhteiskunnallisuus on tehnyt Wallanderista niin suositun.

- Monet pitävät Wallanderia ikään kuin äänitorvena. Hänellä on sellaisia ajatuksia ja huolia sekä käsityksiä maailmasta, jotka monet ihmiset jakavat. Siksi häneen on helppo samastua, arvioi moneen kertaan palkittu kirjailija.

Nykyään Mankellin sydäntä lähellä ovat Afrikan asiat, sillä hän asuu osan vuodesta Mosambikissa. Siellä hän kirjoittaa sekä johtaa paikallista teatteria.

Afrikan-vuosiensa aikana Mankell on huomannut, miten yksipuolinen kuva länsimaissa on Afrikasta. Hänen mukaansa länsimaissa tiedetään hyvin, miten afrikkalaiset kuolevat, mutta ei tiedetä, miten he elävät.

Vallalla olevaan dekkaribuumiin Henning Mankell suhtautuu kriittisesti: - Nykyään joka toinen ihminen yrittää kirjoittaa dekkareita, ja monet niistä ovat hirvittävän huonoja.

Itse hän ei ole enää kirjoittanut dekkareita muutamaan vuoteen.