1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pietariin avattiin uusi vedenpuhdistamo

Pietarissa on vihitty käyttöön uusi lounainen jätevedenpuhdistamo. Kyseessä on ensimmäinen EU:n pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuuden tukemana valmistunut hanke.

Jätevedenpuhdistamo on Suomen lähialueyhteistyön suurin yksittäinen hanke. Puhdistamon rakentaminen on maksanut lähes 200 miljoonaa euroa, josta Suomen osuus on ollut 10 miljoonaa euroa.

Suomalaisten yritysten siivu rakennustöistä on puolestaan ollut tilausten arvon osalta yli 30 miljoonaa euroa.

Lounainen puhdistamo on Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamon kokoluokkaa. Se voi käsitellä noin 700 000 pietarilaisen jätevedet. Suomen ympäristökeskuksen mukaan hankkeen kustannustehokkuus Suomenlahden ekologisen tilan parantajana on jopa suurempi kuin Suomen rannikkoseudun jätevedenpuhdistamoilla toteutettava tehostettu typenpoisto. Puhdistamon vaikutukset kohdistuvat paitsi Pietarin edustan, myös avoimen Suomenlahden ja ulkosaariston ekologiseen tilaan. Puhdistamon avajaisiin osallistui Suomesta muiden muassa presidentti Tarja Halonen, joka tapasi samalla Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Ruotsin pääministerin Göran Perssonin. Ympäristöministeriön tiedote (siirryt toiseen palveluun)