1. yle.fi
  2. Uutiset

Texas valmistautuu hirmumyrsky Ritaan

Texasia lähestyvän hirmumyrskyn Ritan alta evakuoidaan yli miljoona ihmistä. Evakuointia tehdään rannikkoalueella Galvestonin ja Corpus Christin välillä. Myös naapuriosavaltion Louisianan kuvernööri on kehottanut kaikkia asukkaita lähtemään rannikkoalueilta.

Ulkomaat

Keskiviikkona kaikkein voimakkaimman luokan hirmumyrskyksi yltynyt Rita lieveni hiukan, eli nelosluokan myrskyksi viisiportaisella asteikolla. Tuulen nopeus oli torstai-iltana noin 67 metriä sekunnissa, mikä on edelleen erittäin vaarallinen hurrikaani.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan Rita on kolmanneksi voimakkain hurrikaani, mitä koskaan on mitattu. Ilmanpaine sen keskuksessa on laskenut 897 millibaariin, alemmas kuin esim. kolme viikkoa sitten riehuneen Katrinan.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on julistanut Texasin ja Louisianan osavaltiot hätätilaan, mikä mahdollistaa liittovaltion avun alueille.

Kritiikkiä saaneet viranomaiset yrittävät nyt varautua myrskyyn pontevammin kuin Katrina-myrskyyn. Evakoita varten on varattu linja-autoja, ruokaa ja vettä kerätään varastoihin.

Uhatuimpana on 58 000 asukkaan öljykaupunki Galveston. Sen tuntumassa mantereen puolella on huomattavasti suurempi Houston. Myös Louisianan kuvernööri Kathleen Blanco kehotti torstaina rannikon asukkaita lähtemään myrskyä pakoon pohjoiseen. Hän varoitti, että hurrikaanin seurausten voi odottaa olevan vakavat ja on tärkeää, että kaikki lähtevät. Myrskyn keskuksen odotetaan iskevän maihin lauantaina. Hurrikaanin voima voi kuitenkin vielä muuttua ennen rantautumista. Yhdysvalloissa eniten kuolonuhreja on aiheuttanut vuoden 1900 hurrikaani, joka koetteli kaltoin Galvestonia Texasin osavaltiossa. Tuolloin 8 000 - 12 000 ihmistä menehtyi ja kolme neljäsosaa kaupungista tuhoutui. Koko saari, jolla kaupunki sijaitsee, jäi tulvavesien alle. AP, The Washington Post, CNN, BBC, Reuters, DPA

Lähteet: Yhdysvaltain hurrikaanikeskus

Lue seuraavaksi