1. yle.fi
  2. Uutiset

Evakuointiruuhka yltyy Texasissa

Yli miljoona ihmistä Texasissa ja Louisianassa pakenee lähestyvää Rita-myrskyä. Autojonot ovat jopa parinsadan kilometrin pituisia. Dallasin lähellä oleva evakuointireitti tukkeutui entisestään perjantaina, kun yli 40 ihmistä kuljettanut bussi räjähti tielle.

Ulkomaat

Onnettomuudessa kuoli yli 20 ihmistä. Vanhuksia kuljettaneen bussin arvellaan syttyneen tuleen mekaanisten ongelmien vuoksi ja kuumuuden räjäyttäneen mukana olleet happipullot.

Rannikolta tulevat moottoritiet ovat sekaisin. Ihmiset haluaisivat pois jonosta ennen myrskyn iskemistä.

Myrsky on saavuttamassa jo Louisianan ja Texasin rannikon. Hurrikaanin tuomat rankkasateet ovat aiheuttaneet jo paikallisia tulvia Texasissa ja Louisianassa. Esimerkiksi New Orleansin keskustassa vesi tulvii korjattujen patojen yli.

Texasissa hirmumyrsky Ritan pelätään aiheuttavan katastrofaalisia tuhoja. Viranomaiset ennustavat veden pyyhkivän 6 000 kotia ja jättävän 16 000 ihmistä kodittomiksi. Houstonin ja sen läheisen Galvestonin kaupungin on arveltu välttyvän myrskyn suoralta osumalta. Rita näyttäisi nyt kulkevan luoteeseen kohti Port Arthuria Texasissa tai Lake Charlesia Louisianassa. Port Arthurin kaupungin uskotaan jäävän kokonaan veden alle. Viranomaiset varoittavat kuitenkin, että myrskyn kulkua ja kehittymistä on erittäin vaikea ennustaa. Yhdysvaltain presidentti George Bush käy perjantaina Teksasissa seuraamassa valmisteluja. Nyt Bush matkaa alueelle jo ennen kuin se mahdollisesti tuhoutuu. Edellisen Katrina-myrskyn jälkeen hallintoa kun arvosteltiin liian hitaaksi. Katrinasta otettu oppia

Alunperin myrskyn arvioitiin rantautuvan Galvestonin öljykaupungin kohdalla ja uhkaavan pahasti myös kahden miljoonan asukkaan Houstonia. New Orleansia elokuussa moukaroineesta Katrina-myrskyn tuhoista oppineet ihmiset ovat paenneet kotiseuduiltaa nyt uhkaavaa Ritaa.

Pahimmillaan autojonot ovat olleet lähes 200 kilometrin pituisia. Osa ihmisistä on päättänyt jäädä koteihinsa ruuhkien vuoksi.

Joidenkin tietojen mukaan huoltoasemilla olisi syntynyt tappeluita ihmisten yrittäessä hamstrata polttoainetta. Öljy-yhtiö Shell ilmoitti perjantaina, että sen Houstonin seudulla sijaitsevilta huoltoasemilta polttoaine on jo loppunut.

Kansalliskaarti pyrkii hankkimaan evakuointireiteille lisää bensaa, sillä monella ruuhkassa jonottajalla alkaa olla polttoaine vähissä.

Bensiinipula saattaa vielä pahentua, sillä öljy-yhtiö Exxon ilmoitti sulkevansa kaksi öljynjalostamoa Texasissa myrskyn varalta. Toinen jalostamoista on Yhdysvaltain suurin. Tällä hetkellä vajaa kolmannes Yhdysvaltain öljynjalostamoista on suljettu, minkä pelätään aiheuttavan polttoainepulan lähipäivinä.

Meksikonlahdella noin 99 prosenttia öljyntuotannosta on pysäytetty hirmumyrsky Ritan vuoksi. Maakaasua tuotetaan edelleen noin kolmanneksella normaalista tehosta.

Myös Houstonin lentokenttä suljetaan perjantaina myrskyn vuoksi.

Yhdysvalloissa eniten kuolonuhreja on aiheuttanut vuoden 1900 hurrikaani, joka koetteli kaltoin Galvestonia Texasin osavaltiossa. Tuolloin 8 000 - 12 000 ihmistä menehtyi ja kolme neljäsosaa kaupungista tuhoutui. Koko saari, jolla kaupunki sijaitsee, jäi tulvavesien alle. Reuters, AP, BBC Hurrikaani Rita saavuttamassa USA:n rannikon (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain hurrikaanikeskus (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi