Hyppää sisältöön

New Orleans avautuu paluumuuttajille

Suurin osa New Orleansista myrskyjä paenneista ihmisistä saa palata koteihinsa jo seuraavan viikon aikana. Pormestari Ray Naginin mukaan vain sekä Katrina- että Rita-myrskyjen runtelema itäinen kaupunginosa on edelleen tulvavesien alla ja pysyy suljettuna.

Isolla osalla asukkaista on jo jonkin aikaa ollut mahdollisuus piipahtaa tarkastamassa asuntojensa kuntoa ja vahinkoja. Pysyvään paluuseen ei silti ennen tätä ole annettu lupaa.

Sähköt ja juomakelpoinen vesijohtovesi on kuitenkin saatu palautettua vasta osaan kaupunkia. Tulvan koettelemat talot on tarkastettu, ja pahiten kärsineiden rakennusten sortumavaarasta varoitetaan punaisin tarroin.

Runsaan puolen miljoonan asukkaan kaupungissa on alettu yhä enemmän avata ruokakauppoja ja muita palveluja.

Keskustan kauppiaat kuitenkin arvelevat, etteivät kaikki tulvaevakkoon lähteneet asukkaat ole edes tulossa takaisin. Monet muualle muuttaneet ovat kertoneet, että he ovat saaneet alavalla tulva-alueella sijaitsevasta kotikaupungistaan tarpeekseen. Paluumuutto alkoi pian Katrina-myrskyn iskettyä 29. elokuuta. Pormestari oli tuskin ehtinyt antaa muuttokehotuksensa, kun se jo jouduttiin Rita-hurrikaanin lähestyessä kumoamaan. Reuters, AFP