Tutkija: Balin iskut itsemurhaterroria

Balin lauantaisten pommi-iskujen tutkija uskoo, että pommit olivat itsemurhaterroria. Hän epäilee, että suunnittelijat ovat samoja kuin Balin kolmen vuoden takaisissa tuhoisissa yökerhoiskuissa.

Ulkomaat

Indonesian turvallisuusministeriön terrorismin vastaisen osaston päällikön, kenraalimajuri Ansyaad Mbain mukaan kahteen täpötäyteen kahvilaan ja yhteen ravintolaan tulleilla miehillä oli räjähteitä vyötäröllään.

Mbai epäilee iskun suunnittelijoiksi Jemaah Islamiyah -ryhmän kahta malesialaista jäsentä. Heitä etsitään useista vastaavista iskuista, myös vuonna 2002 tehdyistä Balin yökerhoiskuista, joissa kuoli 202 ihmistä. Valtaosa oli ulkomaalaisia. Etsittyjen Azahari bin Husinin ja Noordin Mohamed Topin uskotaan syyllistyneen myös Indonesian pääkaupungissa Jakartassa tehtyihin terrori-iskuihin viime ja toissa vuonna. Mbain mukaan lauantain isku muistuttaa näitä aiempia veritöitä. Balin poliisipäällikön mukaan salaliittoon osallistui ainakin kuusi ihmistä. Kolmen itsemurhaiskujen tekijän lisäksi etsitään iskujen suunnittelijoita ja järejstelyihin osallistuneita sekä pommien valmistajia, hän sanoi tiedotustilaisuudessa. Iskuissa kuoli ainakin 26 ihmistä, mutta luvun pelätään kasvavan. Haavoittuneita on yli 120. Uhrien joukossa on muiden muassa Japanin, Australian ja Britannian kansalaisia. Suomen ulkoministeriö kertoo saaneensa yhteyden valtaosaan suomalaisista, joiden tiedetään olevan alueella, eikä heillä ole hätää. Indonesian poliisi ilmoitti sunnuntaina nostaneensa maan pääkaupungissa Jakartassa hälytysvalmiuttaan korkeimmalle asteelle Balin lauantaisten iskujen jälkeen. Iskut on tuomittu laajalti. Indonesiaan on tullut surun ja myötätunnon ilmaisuja muun muassa YK:n pääsihteeriltä Kofi Annanilta, Yhdysvaltain ulkoministeriltä Condoleezza Ricelta ja useilta Euroopan maiden presidenteiltä ja pääministereiltä. Islamilaisten maiden konferenssi OIC tuomitsi sunnuntaina antamassaan lausunnossa iskut rikollisiksi teoiksi, jota ovat täysin islamin opetusten vastaisia. 56 maan järjestön mukaan iskut ovat ovat mm. vastoin suvaitsevaisuuden ja rinnakkainelon arvoja, joihin islam kehottaa ja joita se korostaa. AP, DPA, AFP

Lähteet: , Reuters, YLE24