Eduskunta hyväksyy uuden tekijänoikeuslain

Eduskunta aikoo hyväksyä keskiviikkona uuden kiistellyn tekijänoikeuslain.

Tiistain keskustelussa kansanedustajat jatkoivat kinastelua siitä, onko Suomen pakko hyväksyä laki sellaisessa muodossa, joka herättää niin paljon arvostelua kuluttajissa.

Arvostelijoiden mielestä laki on ristiriitainen eikä siinä oteta tarpeeksi huomioon kuluttajien oikeuksia. Mehevin kiista koskee oikeutta kopioida esim. musiikkia omaan käyttöön.

Kulttuuriministeri Tanja Karpela (kesk.) toisti jälleen, ettei eduskunta voi säätää lakia, joka olisi EU:n direktiivin vastainen. Karpelan mukaan direktiivi kieltää kopiointisuojausten purkamisen.

Lakiesityksen hylkäämistä esittänyt Jyrki Kasvi (vihr.) vastasi, ettei väitteen tueksi ei ole muuta kuin opetusministeriön yhden virkamiehen muistio. Kasvi oli tyytyväinen, että hallitus päätti sentään venyttää EU:n direktiivin tulkintaa siinä kohdin, mikä koskee teosten tuontia Euroopan talousalueen ulkopuolelta.

Jan Vapaavuori (kok.) huomautti Karpelalle, että direktiivistä on monta erilaista tulkintaa. Edellinen hallitus ja eduskunnan perustuslakivaliokunta näkivät asian toisin kuin Karpela.

Lain saatteeksi eduskunta hyväksyy lausuman, jossa toivotaan, että kuluttajien mahdollisuus ottaa muutamia kopioita omaan käyttöön mahdollistetaan vapaaehtoisin toimin.

Eduskuntatalon edustalla osoitettiin mieltä

Noin 300 ihmistä osoitti tiistaina mieltään lakia vastaan. He vaativat lain valmistelun uudelleen aloittamista.

Protestin organisoivat puolueiden nuorisojärjestöt, jotka vaativat lain valmistelun uudelleen aloittamista. Niiden mukaan laki laajentaa huomattavasti tuottajien oikeuksia, kun taas kuluttajan asemaa ei ole mietitty tarpeeksi.