1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Irakin parlamentti peräytyi kiistassa vaalilaista

Irakin parlamentti on perunut vaalilakiin tekemänsä kiistellyt muutokset. Parlamentti päätti asiasta sen jälkeen, kun mm. YK oli sanonut, ettei uusi laki täytä kansainvälisiä standardeja.

Ulkomaat

Parlamentti päätti keskiviikkona YK:n ja Yhdysvaltojen painostuksen jälkeen palaamisesta alkuperäisiin äänestyssääntöihin.

Shiiajohtoinen parlamentti kumosi näin sunnuntaina lakiin tekemänsä muutokset, jotka olisivat tehneet vastustajille lähes mahdottomaksi kaataa perustuslakia kansanäänestyksessä.

Muutosten myötä perustuslain kaatamiseen olisi tarvittu kahden kolmasosan enemmistö kaikista äänioikeutetuista, ei äänestäjistä, ainakin kolmessa maakunnassa. Näin esimerkiksi miljoonan ihmisen provinssissa vastaääniä tarvittaisiin yli 660 000 huolimatta siitä, kuinka moni vaaliuurnilla käy. Lain hyväksymiseen olisi sen sijaan riittänyt enemmistö äänestäjistä.

Vanhassa ja nyt voimaan palautetussa vaalilaissa perustuslaki kaatuu, jos sitä vastustaa kaksi kolmasosaa äänestäjistä vähintään kolmessa provinssissa, vaikka maanlaajuisesti laki saisikin enemmistön tuen.

Parlamentissa ovat enemmistönä shiiat ja kurdit, jotka kannattavat uutta perustuslakia. Sen sijaan monet sunnivähemmistöön kuuluvat vastustavat sitä. Neljässä Irakin 18 maakunnasta sunneja on riittävästi, jotta he voisivat yksituumaisina torjua perustuslain.

Yhdysvallat ja YK vaativat Irakin parlamenttia perumaan kiistellyt vaalilain muutokset, jottei sunnivähemmistö boikotoisi kansanäänestystä ja heikentäisi näin sen uskottavuutta.

Lähteet: AP, AFP, BBC

Lue seuraavaksi