Sperman laatu heikentyy pikavauhtia

Sperman laatua pitäisi seurata valtion varoin, ehdottaa fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hänen mukaansa nuorten suomalaismiesten sperman laatu on romahtanut, kirjoittaa Tiede-lehti.

Kotimaa

Nuorten suomalaismiesten siemenneste on aiemmin ollut kansainvälisessä vertailussa korkealaatuista. Nyt on noin joka kolmannella siittiöpitoisuus heikentynyt niin paljon, että se vaikuttaa hedelmällisyyteen.

Jos huononnustahti jatkuu samana, keskiverto suomalaismies on lähes hedelmätön 30 vuoden kuluttua, Toppari varoittaa.

Turussa on meneillään pitkäkestoinen tutkimus nuorten suomalaismiesten siemennesteen laadusta. Tutkimus kestää vielä reilut kaksi vuotta.

Sperman laatu laskenut monissa länsimaissa

Siittiötuotantoon vaikuttavat vauriot syntyvät jo kohdussa. Syitä ei tiedetä, mutta syyllisiksi epäillään mm. ympäristön kemikaaleja ja äidin raskausaikaista tupakointia.

Myös esimerkiksi marihuanan runsas käyttö heikentää sperman laatua. Se saattaa huonontua ainakin väliaikaisesti silloinkin, jos kivespussit joutuvat puristuksiin reisien väliin ja niiden lämpö nousee esimerkiksi miehen ajaessa autoa tiukat housut jalassaan.

Monissa länsimaissa on herätty huoleen sperman laadun heikkenemisestä. Esimerkiksi Tanskassa julkaistiin jo vuonna 1992 hälyttäviä tietoja siittiöiden määrän laskusta. Sen jälkeen samansuuntaisia tutkimustuloksia on saatu monessa maassa, muun muassa Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Kreikassa.

Lähteet: YLE24