ElBaradei: Kaivattu piristysruiske

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei sanoo Nobelin rauhanpalkinnon lähettäneen vahvan viestin järjestön roolin tärkeydestä.

Ulkomaat

Hänen mukaansa se oli kaivattu piristysruiske IAEA:lle sen ratkoessa Iranin ja Pohjois-Korean ydinkiistoja.

ElBaradei sanoi tiedotustilaisuudessaan myös, että palkinto vahvistaa hänen päättäväisyyttään ydinaseiden vastaisessa taistelussa. Hänen mukaansa IAEA pyrkii olemaan puolueeton rauhan puolustaja.

ElBaradein mukaan palkinto tuli hänelle täytenä yllätyksenä, koska ei saanut tavanmukaista ennakkosoittoa.

Kiitosta mutta myös kritiikkiä Palkinnon saajaksi niin ikään ehdolla ollut presidentti Martti Ahtisaari puolestaan luonnehti Nobel-komitean valintaa erinomaiseksi. Hänen mukaansa IAEA on järjestö, joka tekee äärimmäisen hyvää työtä. Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja katsoo, että palkinto meni oikeaan osoitteeseen. Ratkaisu on hyvin ymmärrettävä ja ajankohtainen, koska ydinaseiden leviämisen ehkäisy on yksi maailman keskeisimpiä turvallisuushaasteita, hän sanoi. YK:n entinen asetarkastaja Hans Blix totesi palkinnon olevan tuen osoitus IAEA:n riippumattomalle roolille ydinaseiden valvontatyössä. Hänen mukaansa järjestöllä on parhaat edellytykset ratkoa Iranin ja Pohjois-Korean ydinohjelmakysymykset. Blix ei halua arvioida, tulisiko palkinto nähdä viestinä Yhdysvalloille, että sen olisi pitänyt kuulla enemmän IAEA:ta ennen Irakin sotaa. Nobel-komitean puheenjohtaja Ole Danbolt Mjoes sanoi perjantaina, ettei kyse ole USA:n verhotusta arvostelusta. YK:n pääsihteeri Kofi Annan onnitteli perjantaina ElBaradeita ja koko IAEA:n henkilökuntaa ponnisteluista, jotka ovat edistäneet maailmanrauhaa. Palkittuja ovat kiittäneet myös monien maiden johtajat sekä vuonna 1995 Nobelin rauhanpalkinnon saanut ydinaseriisuntaa ajava Pugwash-järjestö. Kriittisesti suhtautuu sen sijaan mm. ympäristöjärjestö Greenpeace, joka huomauttaa, että samalla, kun IAEA työskentelee ydinaseiden leviämisen estämiseksi, se on itse vastuussa ydinteknologian edistämisestä. Greenpeace toivoo, että rauhanpalkinto käynnistäisi uuden keskustelun IAEA:n kaksoisroolista. YLE24, Reuters, AP, STT