Saarto ei pure Somalian asekauppaan

Asekuljetukset Somaliaan ovat lisääntyneet roimasti YK:n asevientikiellosta huolimatta, todetaan YK:n asiantuntijapaneelin tuoreessa raportissa.

Ulkomaat

Asekauppa on lähes nelinkertaistunut kahdeksan viime kuukauden aikana. YK:n turvallisuusneuvoston nimittämän ryhmän laatiman selvityksen mukaan Somaliaan salakuljetetaan aseita mm. Jemenistä, Etiopiasta ja Eritreasta.

Asiantuntijat ehdottavatkin nyt, että hiili- ja kalastusaluksilta evättäisiin pääsy Somalian aluevesille.

Maan sotapäälliköt rahoittavat aseostoksiaan mm. vaatimalla veroja aluksilta, jotka kuljettavat hiililasteja Saudi-Arabiaan, Arabiemiraatteihin ja Jemeniin. Somalian rannikon rikkaille kalavesille tulevia ulkomaisia aluksia on myös kaapattu ja vaadittu lunnaita niiden vapauttamisesta.

Lisääntyneen asekaupan takana ovat raportin mukaan Somalian siirtymäkauden hallituksen ja sitä vastustavien sotapäälliköiden pyrkimykset paisuttaa sotilaallista mahtiaan mahdollisen tulevan voimainmittelön varalta.

Sotilaallisten valmistelujen arvioidaankin nyt sysänneen maan poliittisen prosessin taka-alalle.

YK-raportti nimeää Somalian siirtymäkauden hallituksen aseistajaksi etenkin Jemenin ja Etiopian. Eritrean uskotaan puolestaan toimittavan aseita hallitusta vastustaville opposition sotapäälliköille, vaikka sitä ei raportissa suoraan mainitakaan.

Somaliaa ovat piinanneet jo 14 vuotta sekasorto ja heimosodat. Joidenkin näkemysten mukaan tänä aikana on saattanut menehtyä jopa puoli miljoonaa somalialaista.

Lähteet: Reuters