1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Teatteriliiton palkinnot jaettiin

Vuoden teatteriksi on valittu helsinkiläinen Q-teatteri. Suomen Teatteriliiton mukaan Q-Teatteri on vakiinnuttanut asemansa uutta ohjelmistoa ja ajatuksia välittävänä yhteisönä.

Erityisen merkittäväksi on muodostunut sen aloitteesta syntynyt Itämeren alueen yhteistyö, josta näkyvin esimerkki on Baltic Circle -festivaali.

Professori Pirkko Kosken johtama palkintoraati arvosti myös teatterin toimintamallin avoimuutta, kykyä sekä halua tarjota yhteistyötä laajalle jäsenjoukolle ja esiintymistila hyvin erilaisille esityksille.

Vuoden teatterin arvonimestä kilpailivat Jyväskylän kaupunginteatteri, Klockriketeatern, Teatteri Telakka, Q-Teatteri ja espoolainen Unga Teatern, jolle myönnettiin kunniamaininta. Klemolan Kokkola paras näytelmä

Leea Klemolan Kokkola-näytelmä oli 8 000 euron arvoinen. Kiitelty ja kohuttu teos sai ensi-iltansa joulukuussa 2004 Tampereen Teatterissa yhteistyössä helsinkiläisen Aurinkoteatterin kanssa.

Perusteluissaan professori Harri Virtasen johtama raati kuvasi näytelmää seuraavasti: "Kokkola käsittelee kylmyyttä lämpimästi. Sen omituinen maailma ja marginaalissa elävät hahmot avaavat eksistentiaalisen salaoven rakkauden kokemukseen. Siinä on myyttistä voimaa, kun naiselle jää vain hylkeen mentävä aukko. Sen tilanteet ovat monelle henkilölle taitavasti kirjoitettuja ja kieli loisteliasta".

Vuoden näytelmä -kilpailu on järjestetty vuosina 2001 ja 2003. Edellisellä kerralla palkinnon sai Katja Krohn näytelmällä Iso paha susi.