Koulujen lakkautukset jatkuvat lähivuosina

Kouluja lakkautetaan runsaasti myös lähivuosina. Koulujen lopetusaikeet käyvät ilmi kuntien lautakuntien ja kunnanhallitusten esityslistoista. Kouluja karsitaan nyt myös kaupungeista ja taajamien liepeiltä, Ylen Radiouutiset kertoo.

Kotimaa

Koottua tietoa lähivuosien tilanteesta ei vielä ole, mutta esimerkiksi yksin Pohjois-Savossa vireillä on ainakin 20 koulun lakkauttaminen. Myös naapurissa Etelä-Savossa Puumala suunnittelee kaikkien kolmen kyläkoulun lakkauttamista - ainoastaan kirkonkylän koulu säilyisi. - Suurin syy tähän on se, että oppilasmäärä vähenee rajusti. Toinen syy on se, että pitää saada joitakin säästöjä aikaiseksi, Puumalan sivistys- ja hallintojohtaja Anne Julin toteaa. Pääosin samat syyt ajavat lakkauttamisiin myös suuremmissa kaupungeissa - ainakin Kuopiossa, Joensuussa, Vantaalla ja Turussa.

- Oppilasmäärät vähenevät, ja tarvetta on myös saada kouluja sellaisille alueille, joilla meillä meillä ei vielä ole kouluja, Vantaan peruskoulutoimen johtaja Tiina Hirvonen sanoo.

Jo tänä syksynä Suomessa lakkautettiin kymmeniä kouluja. Esimerkiksi Länsi-Suomen läänissä hiljeni peräti 50 koulutaloa, ja muissakin lääneissä luku oli kaksinumeroinen.

Koulujen määrää vähentää myös ylä- ja ala-asteiden liittäminen yhtenäiskouluiksi.

Lähteet: Ylen Radiouutiset, YLE24