1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Naltshikin kapinalliset kukistettu

Etelävenäläisessä Naltshikin kaupungissa kymmeniä ihmisiä on kuollut kapinallisten ja poliisin yhteenotoissa. Ne puhkesivat, kun arviolta 150 aseistautunutta miestä hyökkäsi torstaiaamuna useisiin hallintorakennuksiin eri puolilla Kabardino-Balkarian tasavallan pääkaupunkia.

Ulkomaat

Hyökkääjiä arvioidaan olleen noin 150 ja heitä epäillään tshetsheenisisseiksi. He iskivät ainakin kolmelle poliisiasemalle ja kahteen muuhun hallintorakennukseen.

Kaupungista kantautuneet tiedot ovat osin epäselviä. Tiedot surmansa saaneiden kapinallisten määrästä vaihtelevat 20:stä 50:een. Poliiseja on ilmeisesti kuollut toista kymmentä, samoin siviilejä. Haavoittuneita kerrotaan olevan yli 80.

Venäjän apulaissisäministerin mukaan kapinalliset yrittivät hyökkäyksellä auttaa tovereitaan, joita Venäjän turvallisuusjoukot piirittivät Naltshikin esikaupunkialueella. Tämä ryhmä on hänen mukaansa tuhottu kokonaan.

Venäjä kertoi myöhään torstai-ilatana kukistaneensa tshetsheenikapinallisten hyökkäyksen. Viranomaisten mukaan tilanne on illan suussa hallinnassa, eikä kapinallisten hallussa ole enää kuin muutamia paikkoja. Venäjää varoitetaan uusista iskuista

Tshetshenian itsenäisyyden puolesta taistelevat kapinalliset ovat ilmoittaneet Internet-sivuillaan olevansa iskujen takana.

Kapinallisten edustaja Ahmed Zakajev myös varoitti tänään Venäjää uusista hyökkäyksistä. Lontoossa asuva Zakajev antoi varoituksensa uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Tshetsheenisissit ovat aiemminkin uhanneet laajentaa itsenäisyystaisteluaan muualle Venäjälle. Naltshik sijaitsee Kabardino-Balkarian tasavallassa lähellä Tshetsheniaa.

Tämä oli sissien ensimmäinen suurempi operaatio sen jälkeen, kun Abdul-Khalid Sadulajev nousi heidän johtajakseen maaliskuussa Aslan Mashadovin kuoleman jälkeen.

Sissien edellinen verinen isku oli Beslanin koulukaappaus vuosi sitten. Kabardi-Balkarian naapurissa Pohjois-Ossetiassa 331 henkeä kuoli tshetsheenisissien kaapattua Beslanin koulun 2004. Tasavalta sijaitsee Tshetshenian lähistöllä ja vuosikausia jatkuneet levottomuudet ovat heijastuneet myös Kabardino-Balkariaan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi