Norjan hallitus esitteli ohjelmansa

Maanantaina työnsä aloittava Norjan uusi keskusta-vasemmistolainen hallitus on esitellyt hallitusohjelmansa.

Ulkomaat

Pääministeri Jens Stoltenbergin hallitus aikoo vetää maansa joukot Irakista. Lisäksi sotilaat vedetään USA:n johtamasta operaatiosta Afganistanista, mutta ei Naton johtamasta Isaf-rauhanturvaoperaatiosta.

Irakissa Norjalla on 20 sotilasta, Afganistanissa noin 400. Enemmistö on Isaf-sotilaita, mutta Norja ei ole paljastanut USA:n johtamaan operaatioon osallistuvien määrää.

Päälinjoiltaan ulkopolitiikka pysyy kuitenkin entisenlaisena.

Sisäpolitiikassa uusi hallitus lupaa lisää rahaa päivähoitoon, koulutukseen ja vanhustenhuoltoon. Valtionyhtiöiden yksityistäminen aiotaan jäädyttää.

Kiistelty kaasun- ja öljynporaus luonnoltaan herkällä Barentsinmeren alueella saa jatkua, mutta kielletään Lofoottien ympäristössä.

Uudessa hallituksessa ovat mukana työväenpuolue, sosialistinen venstre sek keskustapuolue. Uusi hallitus esitellään maanantaina kuningas Haraldille, ja perinteisen tavan mukaan hän saa kuulla ensimmäisenä hallituksen koostumuksen.

Stoltenbergin hallitus seuraa tehtävässä syyskuussa vaalit hävinnyttä Kjell Mange Bondevikin porvarihallitusta. Hallituksen on määrä jättää eroanomuksensa perjantaina.

Lähteet: Reuters, AP, STT