1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lastenrunous on nousussa

Suomessa lastenrunous elää nousukautta. Julkaistun lastenrunouden määrä on kasvanut huomattavasti muutaman viime vuoden aikana.

Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin mukaan viime vuonna julkaistiin yli 20 lapsille ja nuorille tarkoitettua runomuotoista teosta. Tänä vuonna määrä näyttää vielä ylittyvän. Esimerkiksi esikouluissa luetaan paljon loruja ja runoja.

- Lastenrunojen arkikäyttö on selvästi lisääntynyt. Niitä käytetään päiväkodeissa ja kouluissa, ja esimerkiksi riimittelyllä on nykyisin tärkeä merkitys lukemaan oppimisessa, sanoo Lasten- ja nuortenkirjojen toimituspäällikkö Tanja Poskela Lasten Keskuksesta.

Myös lasten ja nuorten kirjallisuuteen erikoistuneen Onnimanni-lehden päätoimittaja ja itsekin lastenrunokirjoja kirjoittanut Tuula Korolainen on pannut merkille lastenrunouden nousukauden.

- Jonkinlainen runobuumi on meneillään. Nyt on esimerkiksi vietetty runovuotta monessa kunnassa. Se lähti liikkeelle Ikaalisista, yhden ihmisen ideasta, ja levisi sieltä jonkinlaisena runoliikkeenä ympäri Suomen.

Tuula Korolainen arvelee, että suosion taustalla on kyllästyminen nykymedioiden yksipuoliseen ilmaisuun.

- Nyt on medioissa jo liikaa tarjolla yksitasoista kieltä. Uskon, että ihmiset haluavat kuulla runouden pienen, kirkkaan ja kauniin äänen kaiken muun mediamössön keskeltä.

Päätoimittaja Korolainen iloitsee suomalaisen lastenrunouden tasosta. Lapsille kirjoitetaan hyvin erilaisia runoja - niin riimillisiä kuin vapaamittaisiakin. Korolainen kuitenkin suree sitä, että julkisuudessa lastenrunous samaistetaan yleensä vain yhteen kirjailijaan: Kirsi Kunnakseen.

- Kirsi Kunnas oli loistava uudistaja aikanaan, ja toi runouteen aivan uusia elementtejä. Kirsin hahmo on kuitenkin niin suuri, että moni muu on jäänyt hänen varjoonsa. Hänen Tiitiäisen satupuunsa on loistavaa runoutta eikä sen arvoa lainkaan vähentäisi se, jos muutkin runoilijat välillä huomattaisiin. Meillä on esimerkiksi Jukka Itkonen ja Kaarina Helakisa, jonka runot ovat suotta olleet viime aikoina vähällä huomiolla. Onneksi nykyisin tehdään kuitenkin hyvin monenlaista lastenrunoutta.

Radion kulttuuriuutiset