talous 24.10.2005

RANSKAN valtio myy 15 prosentin osuuden valtion energiayhtiöstä EDF:stä sijoittajille ja vie yhtiön pörssiin. Osakemyynnin arvioidaan tuottavan jopa yhdeksän miljardia euroa, jotka menevät EDF:n käyttöön.

STORA ENSO TIMBER suunnittelee väen vähentämistä Kotkan sahalta. Yhtiö aloitti tänään yt-neuvottelut, jotka koskevat noin 22 työntekijää. Kotkan sahalla on 106 työntekijää. Yhtiön mukaan sahan kannattavuus ei ole tyydyttävä, koska kuusiraaka-aineen saatavuus on heikentynyt ja samalla sen hinta suhteessa myyntituottoon on noussut.

Lääketukkuri TAMRO ostaa apteekkiryhmän Virosta. Yhtiö on tehnyt sopimuksen 11 apteekin ostamisesta virolaiselta sijoittajalta. Tamro arvioi, että apteekkiryhmällä on 2,6 prosentin osuus Viron apteekkien vähittäismyynnistä.

VALKEAKOSKELLA aaltopahvivalmistaja Peterson Packaging aloittaa yt-neuvottelut. Irtisanomisten määrä noussee yli 70:n, arvioi yhtiö. Vähentämistarve johtuu kiristyneestä kilpailutilanteesta. Valkeakosken tehtaalla työskentelee 270 henkeä.

Pälkäneläinen tekstiiliyritys VENDI on jättänyt konkurssihakemuksen kiristyneen kilpailun ja kustannusten nousun vuoksi. Pälkäneen suurimmalla yksityisellä työnantajalla työskentelee 60 henkilöä Suomessa. Viron yksikössä Vendillä työskentelee 90 henkilöä.

Hissiyhtiö KONEEN hallitus esittää optio-oikeuksien antamista noin 250 henkilölle maailmanlaajuisesti. Oikeuksia on jaossa 2 miljoonaa kappaletta. Myös yhtiön ylimmälle johdolle, eli noin 35 henkilölle, päätettiin perustaa uusi osakepohjainen kannustinjärjestelmä.

AKER FINNYARDSIN hallitus päättää maanantaina yhtiön pääkonttorin siirtämisestä Helsingistä Turkuun. Päätöksestä tiedotetaan tiistaina. Näinä päivinä päätetään myös elokuussa aloitetuista yt-neuvotteluista. Yhtiön johto kertoi kesän lopulla Helsingin telakan muuttamisesta matkustaja-aluksia rakentavaksi telakaksi.