Suomessa vähän arkkitehtuurikirjallisuutta

Arkkitehtuurikirjallisuutta kustannetaan Suomessa harvakseltaan. Useimmat arkkitehtuurin klassikkoteokset ovat edelleen suomentamatta. Myös alan ajankohtaisia kysymyksiä käsittelevää kirjallisuutta julkaistaan vähän. Nyt tilanne on hieman kohentumassa.

kulttuuri

Arkkitehtuurikirjallisuutta on aina julkaistu Suomessa vähän, mutta viime vuodet ala näyttää olleen suorastaan horroksessa.

Erityisen vähän on julkaistu arkkitehtuurin teoriaa ja alan klassikoita. Samoin nykyarkkitehtuurin kysymyksiä pohtivaa ajankohtaiskirjoittelua on vähän.

Kulttuurihistoriallisesti orientoitunutta kaupunki- ja rakennustutkimusta sen sijaan julkaistaan jonkin verran. Yksi aktiivisimmista toimijoista tällä saralla on Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Klassikkoteoksia on ryhdytty julkaisemaan Helsinkiläinen pienkustantamo Avain pyrkii julkaisemaan arkkitehtuurin klassikoita ja alan ajankohtaista keskustelua. Kustantamo julkaisi 1900-luvun arkkitehtuurikirjallisuuden keskeisimpiin kuuluvan kirjan, Le Corbusierin Kohti uutta arkkitehtuuria jo puolitoista vuotta sitten, ja aikoo lähitulevaisuudessa julkaista myös muita olennaisia klassikkotekstejä. - Tulossa on ainakin Lousi Kahnin Essential texts ja Robert Venturin Complexity and Contradiction in Architecture, sanoo kustantaja Antti Carlson. Yhteiskunnallista keskustelua arkkitehtuurin alalla ei käydä Arkkitehtilehden päätoimittaja Harri Hautajärvi kaipaisi eniten juuri ajankohtaisiin asioihin liittyvää arkkitehtuurikirjoittelua ja keskustelua medioissa. - Arkkitehtuuri on yhteiskunnallinen asia, siksi olisi tärkeää julkaista kirjoja, joissa pohditaan arkkitehtuuria juuri tältä kannalta. - Nyt pitäisi esimerkiksi kirjoittaa ja keskustella siitä, kuinka yhteiskuntarakenne hajoaa niin, että kohta kukaan ei pärjää ilman omaa autoa, toteaa Hautajärvi Radion kulttuuriuutiset