Ulkomaat lyhyesti 26.10.

Ulkomaat

BOSNIAN KROAATTI Ivica Rajic on myöntänyt Haagin sotarikos- tuomioistuimessa johtaneensa vuonna 1993 bosnialaiseen muslimikylään tehtyä hyökkäystä, jossa ainakin 16 siviiliä sai surmansa. Entinen komentaja oli aiemmin kieltänyt syyllisyytensä.

IRAKISSA kolme sunnipuoluetta on ilmoittanut muodostavansa koalition Irakin joulukuisiin parlamenttivaaleihin. Puolueet kehottavat irakilaisia äänestämään. Suuri osa sunneista boikotoi tammikuisia vaaleja, jotka nostivat shiiamuslimit ja kurdit valtaan. Sunnit ovat vastustaneet myös eilen hyväksyttyä perustuslakia.

ESPANJASSA kallista polttoainetta vastaan protestoivat kalastajat ovat estäneet pääsyn maan Välimeren rannikon satamiin ja Bilbaon satamaan Atlantilla. Hallitus ja kalastajat ovat erimielisiä siitä, paljonko dieselin hintaa tulisi laskea.

SAKSASSA on tuomittu neljä al-Qaida-yhteyksistä epäiltyä miestä vankeuteen juutalaisiin kohdistuvien iskujen suunnittelusta. Kolme jordanialaista ja yksi algerialainen saivat 5 - 8 vuoden tuomiot. Syyttäjän mukaan he suunnittelivat iskuja yökerhoon Düsseldofissa sekä synagogaan Berliinissä.

AUSTRALIASSA Tasmanian rannikolla 67 pallopäävalasta on kuollut ajauduttuaan rantaan. Kymmenen valasta saatiin pelastettua. Pallopäävalaita huuhtoutuu rannikolle säännöllisesti.

Iranin presidentti MAHMOUD AHMADINEJAD on sanonut, että Israel pitää pyyhkiä pois kartalta. Häntä oli kuuntelemassa Israelin vastaisessa tilaisuudessa tuhansia opiskelijoita. Yhdysvallat on huolestunut puheista. Se syyttää Irania ydinaseen kehittelystä.