1. yle.fi
  2. Uutiset

Gallupluvut eivät hätkäytä Halosen haastajia

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen ja kokoomuksen ehdokas Sauli Niinistö eivät ole huolissaan tuoreesta mielipidekyselystä, joka povaa Tarja Haloselle presidentinvaalin murskavoittoa.

Kotimaan uutiset

Helsingin Sanomien mielipidekyselyn mukaan Halosta kannattaa 58 prosenttia äänestysikäisistä. Kokoomuksen Sauli Niinistön kannatus on 20 prosenttia ja keskustan Matti Vanhasen 15 prosenttia. Halonen pääsisi jatkokaudelle vaalien ensimmäisellä kierroksella, jos vaalit pidettäisiin nyt.

Matti Vanhanen uskoo etenkin televisioväittelyiden aikanaan tasoittavan tilannetta. Hän katsoo, että hänen eilen aloittamansa vaalikampanja ei vielä näy gallupluvuissa. Vanhanen muistuttaa, että myös Halosen kannatus oli kuusi vuotta sitten kampanjan alkuvaiheissa 15 prosentin luokkaa.

Myös kokoomuksen ehdokas Sauli Niinistö uskoo tilanteen tasoittuvan, kun vaalikampanjat pääsevät kunnolla vauhtiin. Hän muistutti olevansa vasta aloittamassa virkavapaan ja sen myötä keskittymisen kampanjointiin kotimaassa.

Kannatusluvut ovat pysyneet ennallaan

Kannatusluvut ovat lähes samat kuin syyskuun kyselyssä ja muutoksetkin mahtuvat virhemarginaaliin. Vanhasen suosio näyttää kuitenkin olevan hieman taantumassa.

Toisella kierroksella Halonen voittaisi kyselyn mukaan sekä Niinistön että Vanhasen vähintään 70 prosentin äänivyöryllä.

Kyselyn mukaan nuoret asettuvat sankoin joukoin Halosen taakse, sillä peräti 63 prosenttia alle 25-vuotiaista kannattaa nykyistä presidenttiä. Eläkeikäisistä Halosta kannattaa 51 prosenttia. Kannatus on vankkaa etenkin työväestön ja alempien toimihenkilöiden keskuudessa.

Kyselyyn vastanneista äänioikeutetuista 70 prosenttia ilmoitti olevansa varma, että äänestää presidentinvaaleissa.

Lähteet: YLE24, YLE:n TV-uutiset

Lue seuraavaksi