1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Chirac rauhoittelee mellakoita

Ranskassa viranomaiset pelkäävät Pariisin lähiömellakoiden leviävän myös muualle maahan. Ranskan presidentti Jacques Chirac on vedonnut nuorisojoukkoihin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

Jo viikon jatkuneet poliisin ja siirtolaisnuorten väliset yhteenotot ovat Pariisissa levinneet jo yhdeksälle esikaupunkialueelle. Keskiviikon vastaisena yönä kymmeniä autoja sytytettiin tuleen, ja ainakin 34 nuorta pidätettiin.

Presidentti Jacques Chirac sanoo, että keskustelun ja keskinäisen kunnioituksen puuttuessa tilanne voi kehittyä vaaralliseksi. Chirac onkin vedonnut mellakoitsijoihin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

Sisäministeri Nicolas Sarkozy on puolestaan luvannut kovia otteita. Aiemmin Sarkozy joutui selittelemään puheitaan "roskajoukosta". Keskiviikkona Sarkozy kuitenkin taipui myöntämään, että köyhien yhteisöjen siirtolaispolitiikka on epäonnistunut.

Mellakat alkoivat viime torstaina, kun kaksi nuorta kuoli muuntajasta saamiinsa sähköiskuihin, mahdollisesti poliisia paetessaan Clichy-sous-Boisin lähiössä.

Pääministeri Dominique de Villepin on luvannut tapaamilleen omaisille, että tapaus tutkitaan tarkasti. Nyt mellakoiden suurimmaksi syyksi ovat kuitenkin nousemassa siirtolaisten huonot elinolot.

Levottomuuksien pelätään nyt leviävän muuallekin Ranskaan, ja pääministeri de Villepin on lykännyt matkaansa Kanadaan. Sisäministeri Sarkozy on puolestaan perunut matkansa Pakistaniin ja Afganistaniin.