1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ranskan mellakat luvataan taltuttaa

Ranskan viranomaiset vakuuttavat tekevänsä lopun mellakoista, jotka ovat piinanneet etenkin Pariisia jo yli viikon.

Lauantain vastainen yö oli tähän asti tuhoisin: viranomaisten mukaan lähes 900 autoa poltettiin ja yli 250 ihmistä pidätettiin.

Mellakat ovat levinneet myös muualle maahan. Levottomuuksista on raportoitu muun muassa Dijonista, Rouenista, Lillestä ja Marseillesta. Viranomaiset epäilevät, että mellakat on organisoitu.

Poliisi pelkää mellakoiden myös muuttuvan yhä väkivaltaisemmiksi. Poliisit ovat verraneet mellakointia jo sisällissotaan ja vaatineet viranomaisia asettamaan yöllisen ulkonaliikkumiskiellon levottomuusalueille.

Ranskan hallitus ja muslimiyhteistön johto piti lauantaina hätäkokouksen kriisin ratkaisemiseksi. Sisäministeri Nicolas Sarkozy kertoi tapaamisen jälkeen kaikkien tuomitsevan väkivaltaisuudet yksimielisesti.

Pariisin esikaupungeissa on lauantaina marssittu väkivaltaa vastaan. 3 000 ihmistä kokoontui hiljaiseen mielenosoitukseen Aulnay-sous-Boisiin, josta mellakat saivat alkunsa reilu viikko sitten.

Ranskan presidentti Jacques Chirac vetosi keskiviikkona nuorisojoukkoihin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. Chiracin mukaan tilanne voi kehittyä vaaralliseksi keskusteluyhteyden ja keskinäisen kunnioituksen puuttuessa.

Mellakat alkoivat toissa torstaina, kun kaksi nuorta kuoli korkeajännitemuuntajasta saamiinsa sähköiskuihin. Nuoret pakenivat mahdollisesti poliisia Clichy-sous-Bois'n lähiössä. Sittemmin mellakoiden suuremmaksi syyksi on noussut siirtolaisten tyytymättömyys elinoloihinsa.

Mellakoiden taustalla ovat maan afrikkalaistaustaisten muslimien kokemukset taloudellisten mahdollisuuksien puuttumisesta sekä turhautuminen korkeisiin työttömyyslukuihin.