Professori Paavo Liski on kuollut

Teatteriohjaaja ja professori Paavo Liski on kuollut. Hän menehtyi tiistaina Helsingissä 66-vuotiaana sairastettuaan lyhyen ajan.

Kotimaa

Paavo Liski työskenteli teatterin parissa yli 40 vuoden ajan. Tuona aikana hän toimi muun muassa näyttelijänä, ohjaajana ja sekä Oulun että Helsingin kaupunginteatterin johtajana.

Elokuvanäyttelijänä yksi Liskin ikimuistoisimmista hetkistä oli Antti Rokan rooli Rauni Mollbergin Tuntemattomassa sotilaassa vuonna 1985. Teatteriin Liski ohjasi sen kaltaisia klassikkoteoksia kuin Kalevala, Aleksis Kiven Seitsemän veljestä ja Nummisuutarit. Näytelmien lisäksi hän ohjasi myös oopperoita, muun muassa Aulis Sallisen Ratsumiehen ja Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset. Professorin arvonimen Liski sai vuonna 1991. Hänen työnsä sai muitakin tunnustuksia, kuten Jussi-patsaan ja valtion 15-vuotisen taiteilija-apurahan vuonna 1986. Karjalan kannaksella Vuokselassa syntyneenä Liski koki, että hänen yksi elämäntehtävänsä oli kertoa sota-ajan, jälleenrakentamisen ja maattomien kansojen tarinaa. Myös kristinusko oli tärkeällä sijalla sekä Liskin elämässä että tuotannossa. Hänelle myönnettiinkin vuonna 2002 kirkon kulttuuripalkinto. Palkintoperusteissa mainittiin, että Liski "on pitänyt esillä humaania ihmisen ja inhimillisen elämän arvostamisen näkökulmaa, mikä tahtoo korostaa myös ihmisen vastuuta toisesta, erilaisesta ja heikostakin ihmisestä". RUT, YLE24