Hyppää sisältöön

Luomisteoria valtaa kouluja USA:ssa

Yhdysvalloissa Kansasin osavaltiossa aletaan opettaa koululaisille, että maailma on syntynyt periaatteessa Raamatun luomiskertomuksen mukaisesti.

Uskonnolliset konservatiivit ajoivat voimakkaasti hanketta, jonka osavaltion korkeimmat opetusviranomaiset lopulta hyväksyivät äänin 6 - 4. Viranomaisten mukaan Charles Darwinin evoluutioteoriaa vastaan on esitetty niin uskottavaa tieteellistä kritiikkiä, että sen ohella on syytä opettaa luomiskertomukseen perustuvaa "älykkään suunnittelun teoriaa". Vuonna 1999 evoluutioteoria poistettiin Kansasissa opetuksesta tyystin, mutta päätös herätti niin paljon kritiikkiä ja jopa pilkkaa, että viranomaiset käänsivät kelkkansa. Kantaa on muutettu 2000-luvulla jo viidesti. Uskonnollinen oikeisto vahvistui selvästi viime vuoden vaaleissa, mikä antoi nyt pontta jälleen uuteen suunnanmuutokseen. Perustuslain puolustajat -kansalaisliike sen sijaan on aloittanut kampanjan päätöstä vastaan, sillä Yhdysvaltain perustuslain mukaan uskonto ja valtio on pidettävä erillään.

Liike kehottaa ihmisiä lähettämään sähköpostia Kansasin päättäjille, jotka liikkeen mukaan ovat hämärtämässä kouluopetuksen tieteellisen uskottavuuden ja rapauttamassa Yhdysvaltain opetustuloksia kansainvälisissä vertailuissa.

Luomisteoriaa opetetaan neljässä muussakin Yhdysvaltain osavaltiossa: Ohiossa, Pennsylvaniassa, Minnesotassa ja Uudessa-Meksikossa.