Professori Paavo Liski on kuollut

Teatteriohjaaja ja professori Paavo Liski on kuollut. Hän menehtyi tiistaina Helsingissä 66-vuotiaana lyhyen sairastelun jälkeen.

kulttuuri

Liski työskenteli teatterin parissa yli 40 vuoden ajan. Tuona aikana hän toimi muun muassa näyttelijänä ja ohjaajana sekä Oulun ja Helsingin kaupunginteatterin johtajana.

Elokuvanäyttelijänä yksi Liskin ikimuistoisimmista hetkistä oli Antti Rokan rooli Rauni Mollbergin Tuntemattomassa sotilaassa vuonna 1985. Liskin viimeiseksi rooliksi jäi Salatut elämät -televisiosarjan Yrjö Merilä. Hän oli sarjan kuvauksissa mukana vielä pari viikkoa sitten. Teatteriin Liski ohjasi sen kaltaisia klassikkoteoksia kuin Kalevala, Aleksis Kiven Seitsemän veljestä ja Nummisuutarit. Näytelmien lisäksi hän ohjasi myös oopperoita, muun muassa Aulis Sallisen Ratsumiehen ja Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset. Professorin arvonimen Liski sai vuonna 1991. Hän sai muitakin tunnustuksia, kuten Jussi-patsaan sekä valtion 15-vuotisen taiteilija-apurahan vuonna 1986. Rajantakaisessa Vuokselassa syntyneenä Liski koki, että hänen yksi elämäntehtävistään oli kertoa sota-ajan, jälleenrakentamisen ja maattomien kansojen tarinaa. Myös kristinusko oli tärkeällä sijalla sekä Liskin elämässä että tuotannossa. Hänelle myönnettiinkin vuonna 2002 kirkon kulttuuripalkinto. Palkintoperusteissa mainittiin, että Liski "on pitänyt esillä humaania ihmisen ja inhimillisen elämän arvostamisen näkökulmaa, joka tahtoo korostaa myös ihmisen vastuuta toisesta, erilaisesta ja heikostakin ihmisestä".

Lähteet: YLE24, Ylen radiouutiset