Ranskan poliisi uskoo rauhoittumiseen

Ranskan poliisivoimien komentaja Michel Gaudin arvioi, että Ranskan mellakat ovat pian ohi. Hän sanoi lehdistötilaisuudessa, ettei pidätettyjen määrä ole enää kasvanut viime öinä ja tuhopolttojen määrä väheni sunnuntain vastaisena yönä.

Ulkomaat

Ranskan ulkonaliikkumiskielto, jota tuhannet poliisit valvoivat, piti pääkaupungin keskustan yöllä rauhallisena. Riehuntaa oli kuitenkin edelleen muun muassa Toulousessa, St. Etiennessä ja Lyonissa.

Kaksi ja puoli viikkoa kestäneiden väkivaltaisuuksien aikana on pidätetty kaikkiaan 2 652 ihmistä. Sunnuntain vastaisena yönä määrä oli noin 200. Autoja poltettiin yli 370, mikä oli lähes 130 vähemmän kuin edellisenä yönä. Pahimpana yönä viikko sitten roihusi noin 1 300 autoa. Pahin palo oli tällä kertaa bensiiniasemalla, ja Lyonissa myös heitettiin kaupungin päämoskeijaan polttopullo, mutta se ei aiheuttanut vahinkia. Ranskan hallitus päättää maanantaina, jatketaanko hätätilaa sovituista 12 päivästä. Sisäministeri Nicolas Sarkozyn mukaan viranomaiset myös valmistautuvat väkivaltaisuuksiin osallistuneiden ulkomaalaisten karkottamiseen jo lähipäivistä alkaen. EU:lta rahaa Ranska köyhiin lähiöihin? EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso esittää, että EU auttaisi Ranskaa 50 miljoonan euron ylimääräisellä tuella. Barroso sanoi TV-haastattelussa, että mellakointi on koko Eurooppaa koskeva kysymys. EU-rahalla parannettaisiin köyhien kaupunkialueiden oloja, jotta mellakoinnille ei vastaisuudessa olisi sytykettä.

Lähteet: AFP, Reuters, Itar-Tass