Blair perää kaupan vapauttamista

Britannian pääministeri Tony Blair on ilmaissut huolensa ensi kuussa Hongkongissa käytävien maailman vapaakauppaneuvottelujen niin sanotun Dohan kierroksen mahdollisesta epäonnistumisesta.

talous

Blair vaatii Yhdysvaltoja ja EU:ta leikkaamaan kauppaa vääristäviä maataloustukia. Vastapainoksi köyhempien maiden kuten Brasilian ja Intian tulisi avata markkinoitaan lännelle.

Hänen mukaansa kaupan esteiden poistaminen kolmanneksella kohentaisi maailmantaloutta yli 500 miljardilla eurolla. Kehitysmaiden hän laskeskeli hyötyvä kauppasovusta jopa yli 40 miljardia euroa. Blair muistutti, että suotuisa tulos ensi kuun neuvotteluissa kohentaisi miljoonien ihmisten elämää köyhissä maissa. Sopimuksen syntymistä on kuitenkin laajalti pidetty epätodennäköisenä. Myös Apec kovisteli EU:ta Myös Aasian Tyynenmeren maiden järjestö Apec on vedonnut epäsuorasti EU:hun, jotta se avaisi maatalousmarkkinoitaan. Se ei kuitenkaan tiistaisessa lausunnossaan nimennyt suoraan EU:ta kauppaneuvottelujen jarruttajana. Kauppakomissaari Peter Mandelsonin mukaan EU:lta ei kuitenkaan ole luvassa uusia myönnytyksiä maataloustukien suhteen. Esimerkiksi Australian ulkoministeri Alexander Downer ilmoitti tiistaina pitävänsä EU:n kaupan esteiden purkamista avainkysymyksenä Hongkongin vapaakauppaneuvottelujen onnistumiselle ensi kuussa. Apec-mailla on tällä viikolla huippukokous Pusanissa Etelä-Koreassa, jonne odotetaan myös mm. Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia, Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja Kiinan presidentti Hu Jintaoa.

Osapuolten odotetaan neuvottelevan paitsi vapaakaupasta myös lintuinfluenssasta, terrorismin torjunnasta ja Pohjois-Korean atomienergiakysymyksistä.

Lähteet: Reuters, DPA, AFP, AP