1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Monacon vallansiirto saa sinetin

Monacossa on alkanut ruhtinas Albert II:n kruunajaisten viimeinen vaihe. Albert otti kääpiövaltion hallitakseen kesällä, kun kolmen kuukauden suruaika hänen isänsä Rainierin kuoleman vuoksi oli päättynyt. Valinta sinetöidään nyt kolmipäiväisellä seremonialla.

Seremonian aluksi Albert kuunteli hallituksen edustajien uskollisuudenvalan, johon hän vastasi odottavansa ministereiltä tarmokkuutta, lujuutta ja avoimuutta. Hän korosti vapauksien ja ihmisoikeuksien kunnoittamista, joille 32 000 asukkaan Monaco on hänen mukaansa rakennettu.

Oman valansa Albert vannoi heinäkuussa. Tuolloin hän sai jo myös siunauksen katoliselta kirkolta, mutta uuden hallitsijan virkaanastujaisten kunniaksi järjestetään vielä messu ensi lauantaina. Siihen on kutsuttu myös ulkomaisia arvovieraita.

Albert saa myös oman vaakunan, jossa on kaksi yhteen kietoutunutta A-kirjainta. Samalla hänen 55 vuotta hallinneen isänsä vaakunaa kannetaan paraatissa vielä kerran.

Albert on 47-vuotias. Hän ei ole naimisissa, eikä hänellä ole avioliitossa syntyneitä lapsia, joilla olisi perimysoikeus kruunuun. Monacon perustuslakia muutettiin vuonna 2002 niin, että myös tytär voi nousta hallitsijaksi. Albertilla on kaksi sisarta, Caroline (kuvassa) ja Stepanie. Molemmilla on aviolapsia.