Apec-johtajat koolla Etelä-Koreassa

Etelä-Koreassa on alkanut perjantaina kaksipäiväinen Aasian ja Tyynenmeren maiden huippukokous.

Ulkomaat

Taloudellisen yhteistyöjärjestön Apecin kokoukseen osallistuvat 21 maan edustajat, muun muassa Yhdysvaltain, Venäjän, Japanin ja Kiinan johtajat. Apec-maiden osuus maailmantaloudesta on 57 prosenttia.

Apec-maat vaativat kokouksen alusi Euroopan unionia leikkaamaan maataloustukiaan edelleen. Maiden mukaan maailmankaupan vapauttamiseen tähtäävien neuvottelujen onnistuminen on nyt kiinni unionin joustavuudesta.

Maailmankaupan vapauttamisesta käytävien neuvottelujen lisäksi keskusteluja hallinnee huoli lintuinfluenssan leviämisestä maailmanlaajuiseksi epidemiaksi. Esille nousee myös terrorismi.

Kokouksen aikana järjestetään myös kahdenvälisiä tapaamisia. Yhdysvaltain ja Venäjän presidentin George Bush ja Vladimir Putin tapasivat perjantaina. He keskustelivat muun muassa Iranin ydinohjelmasta sekä Syyrian ja Koreoiden tilanteista.

Turvatoimet neuvottelupaikalla Pusanin satamakaupungissa Etelä-Koreassa ovat äärimmäisen tiukat. Kokousta ovatkin varjostaneet eteläkorealaisten viljelijöiden mielenosoitukset, joilla vastustetaan hallituksen aikeita alkaa tuoda maahan halpariisiä ulkomailta. Viljelijät pelkäävät, että tämä lopettaisi riisinviljelyn maassa kokonaan.

Lähteet: Itar-Tass, Reuters, RUT, AP, BBC