Iranilla ohjeet ydinaseen valmistukseen?

Iranilla on ollut hallussaan ohje ydinaseen osan valmistukseen, kertoo nimettömänä pysyttelevä eurooppalaisdiplomaatti.

Ulkomaat

Diplomaatin mukaan Iran on väittänyt saaneensa ohjeet pyytämättä eikä koskaan testannut niiden pätevyyttä. Iran on luovuttanut ohjeet YK:n asetarkastajille.

Tiedot selviävät Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n luottamuksellisesta raportista, johon diplomaatti on päässyt perehtymään. Hän huomauttaa, että vaikka ohjeiden perusteella valmistettava osa onkin keskeinen ja välttämätön, se ei yksinään riitä ydinaseen valmistukseen.

Iran vahvisti perjantaina aloittaneensa uuden uraanierän jalostamisen, kuten IAEA kertoi jo torstaina. Järjestön johtajan Mohamed ElBaradein mukaan Iran ei myöskään ole päästänyt YK:n tarkastajia kaikkiin ydinlaitoksiinsa, vaikka yhteistyö muilta osin onkin parantunut.

IAEA käsittelee Iranin ydinohjelmaa ensi viikon torstaina. Samalla järjestö päättänee, viedäänkö asia YK:n turvallisuusneuvostoon, mitä Yhdysvallat on toistuvasti vaatinut.

Iran ilmoitti lokakuussa IAEA:lle aikovansa jalostaa uuden erän uraania, mutta ei tuolloin kertonut tarkkaa päivämäärää jalostamisen jatkamiselle. Länsimaiden painostuksen takia Iran keskeytti viime vuonna uraanin jalostuksen Isfahanin ydinvoimalassa tämän vuoden elokuuhun asti.

Muun muassa Yhdysvallat ja EU ovat epäilleet Iranin kehittävän omaa ydinasetta. Maa on kuitenkin vakuuttanut käyttävänsä ydinvoimaa vain energian tuotantoon.

Lähteet: Reuters, RUT, YLE24