1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Albert II Monacon valtaistuimelle

Monacossa juhlitaan ruhtinas Albert II:n kruunajaisia. Kolmipäiväisten juhlallisuuksien päätösseremoniat sinetöivät heinäkuussa alkaneen virkaanastumisprosessin.

Ulkomaat

Prinssi Albert nimettiin tuolloin virallisesti Monacon hallitsijaksi, kun kolmen kuukauden suruaika hänen isänsä ruhtinas Rainerin kuoleman jälkeen oli päättynyt.

Lauantain juhlallisuudet alkoivat aamupäivällä Monacon katedraalissa messulla, johon osallistui mm. Euroopan ja Afrikan kruununperijöitä - hallitsevia kruunupäitä ei messussa nähty.

Sadat monacolaiset seurasivat messua katedraalin ulkopuolella jättimäiseltä näytöltä.

Ohjelmassa on myös jalkapallo-ottelu, oopperaesitys Monte Carlossa, ilotulitus ja loistelias iltajuhla. Albertille on myös suunniteltu oma kahden A-kirjaimen koristama vaakuna ja juhlan kunniaksi myös nimikkosamppanja.

Grimaldien suku on hallinnut Monacon kääpiövaltiota 700 vuotta. 47-vuotiaalla Albert II:lla ei ole avioliitossa syntyneitä lapsia, jotka olisivat oikeutettuja perimään kruunun.

Monacon perustuslakia muutettiin vuonna 2002 niin, että myös tytär voi nousta hallitsijaksi. Kruununperimysjärjestys yltää nyt siis myös Albertin sisarten Carolinen ja Stephanien jälkikasvuun.

Lähteet: AP, AFP, DPA, BBC, YLE24