Texas haastoi Sony BMG:n oikeuteen

Musiikinjakeluyhtiö Sony BMG on saanut Yhdysvalloissa kaksi uutta syytettä yhtiön käyttämien cd-levyjen kopiosuojauksen vuoksi. Nyt yhtiön on haastanut oikeuteen Texasin osavaltio.

Texasin osavaltio nosti Sony BMG:tä vastaan oikeusjutun, koska yhtiön myymissä cd-levyissä käytetty kopiosuojaohjelma asentaa kuluttajan tietokoneeseen piilotettuja tiedostoja ja altistaa sen hakkereille ja viruksille.

Toisen, erillisen kanteen on nostanut kalifornialainen Electronic Frontier Foundation -kansalaisryhmä. Kopiosuojaus paljastui haitalliseksi kuun alussa, minkä jälkeen yhtiötä vastaan on nostettu tiettävästi ainakin kuusi syytettä. Sony BMG on ilmoittanut vetävänsä kaikki noin viisi miljoonaa ohjelman sisältävää levyä markkinoilta ja korvaavansa jo ostetut levyt. Sonyn epäillään loukanneen tekijänoikeuksia Sony BMG:n kopiosuojauksessa epäillään käytetyn avoimen lähdekoodin ohjelmistoja lisenssisopimusten vastaisesti. - Näyttäisi eri tietojen pohjalta siltä, että Sonyn kopiosuojauksessa on käytetty tekijänoikeussuojan alaista materiaalia. Toki Sony on saattanut saada kopiosuojauksen kehittäneeltä First4Internet-yritykseltä jotain muuta kuin mitä tilasi, mutta Sony on kuitenkin laittanut tuotteen levitykseen, kertoo vihreiden kansanedustaja, tekniikan tohtori Jyrki Kasvi. - Sony sai nyt maistaa omaa lääkettään. Kuluttajalle kun on laitettu suuri vastuu siitä, että esimerkiksi ostaa levynsä lailliselta levittäjältä. Kasvi parjaa Sonyn toimintaa ammattitaidottomaksi, sillä yhtiö on tuottanut jo kaksi tietoturva-aukkoa. Ensimmäinen oli kopiosuojausohjelmassa ja toinen sen poisto-ohjelmassa. Suomessa lakialoite vahingollisten kopiosuojauksien kieltämisestä Kansanedustajat Jyrki Kasvi ja Heidi Hautala (vihr.) ovat tiistaina jättäneet lakialoitteen vahingollisten kopiosuojausten kieltämisestä. He haluaisivat myös taata kuluttajalle oikeuden kolmeen yksityiseen käyttöön tarkoitettuun teoskopioon.

Kansanedustajien mukaan tekijänoikeuslain säätämisen jälkeen on käynyt ilmi, että jotkut tekniset suojaukset voivat pysyvästi vaurioittaa teosten kuunteluun tai katseluun käytettyjä laitteita. Kasvin ja Hautala arvostelevat sitä, että esimerkiksi CD-levyjen lisenssiehdoissa ei kuitenkaan ole edes kerrottu, mitä muutoksia levyn kuuntelemisesta voi tietokoneen käyttöjärjestelmään aiheutua.

Lakialoitteessa kiellettäisiin sellaiset teoksen kopioinnin estävät tehokkaat tekniset toimenpiteet, jotka ilman teoksen käyttäjän lupaa muuttavat teoksen katseluun tai kuunteluun käytetyn laitteen toimintaa tai käyttöjärjestelmää.

- Tällaisesta teknisestä suojauksesta voi aiheutua myös tietoturvauhka. Tietokone voi tällaisen CD-levyn kuuntelemisen jälkeen altistua tietokonevirusten hyökkäyksille. Lisäksi on käynyt ilmi, että monet äänilevyteollisuuden kopiosuojaustekniikat raportoivat Internetin välityksellä levy-yhtiölle, mitä heidän levyään tietokoneellaan kuunnellut henkilö tietokoneellaan tämän jälkeen tekee. Tätä on pidettävä vakavana yksityisyyden suojan loukkauksena, Jyrki Kasvi toteaa.

Uusi tekijänoikeuslaki kieltää ehdottomasti teknisen suojauksen murtamisen, vaikka joidenkin tallenteiden tekniset suojaukset eivät mahdollista kohtuullisen kopiomäärän valmistamista omaan käyttöön.

- Tekijänoikeuslaissa tulkittiin EU:n tekijänoikeusdirektiiviä liian tiukasti, eivätkä kuluttajan oikeutetut odotukset kohtuullisen kopiomäärän valmistamisesta nyt toteudu. Lakia pitää muuttaa siten, että kuluttajalla on oikeus valmistaa omaan käyttöönsä kolme kopiota ostamastaan teoksesta, sanoo Heidi Hautala.