YK uhkaa Afrikan sarvea pakotteilla

YK:n turvallisuusneuvosto uhkaa Etiopiaa ja Eritreaa pakotteilla, jos maat turvautuvat voimankäyttöön rajakiistansa selvittelyssä.

Ulkomaat

YK on ollut viime aikoina huolissaan tilanteen kiristymisestä ja osapuolten joukkojen liikehdinnästä Afrikan sarvessa.

Turvaneuvosto kehottaa nyt Eritreaa pakotteiden uhalla poistamaan YK:n rauhanturvaajilta liikkumisrajoitukset, joita maa on lokakuusta asti asettanut.

YK:n rauhanturvaoperaation UNMEE:n mukaan Eritrean päätös kieltää helikopterilennot ja rajoittaa rauhanturvaajien partiointia on heikentänyt yli 60 prosentilla sen mahdollisuuksia valvoa raja-aluetta.

Etiopiaa taas vaaditaan hyväksymään maiden välistä rajanvetoa pohtineen riippumattoman komission ratkaisu, joka taannoin päätti mm. kiistellyn Badmen rajakaupungin kuuluvan Eritrealle. Etiopia ei ole tähän mennessä vetänyt joukkojaan Eritrealle myönnetyiltä alueilta.

Marraskuun alussa molemmat maat lisäsivät joukkojensa määrää rajalla. YK vaatii, että sotilaiden määrä palautetaan rauhansopimuksen määräämälle tasolle kuukauden kuluessa.

Aiemmin tällä viikolla YK kehotti Eritreassa olevien työntekijöidensä perheenjäseniä lähtemään maasta kiristyneen tilanteen vuoksi.

Etiopia ja Eritrea kävivät vuosina 1998-2000 verisen rajasodan. Rauhansopimuksen jälkeen rajanveto annettiin kansainvälisen komission tehtäväksi.

Lähteet: AFP, BBC