1. yle.fi
  2. Uutiset

Mount Everestille 1920-luvun vaatteissa?

Brittiläinen vuoristokiipeilijä Graham Hoyland aikoo kiivetä Mount Everestille samanlaisissa vaatteissa, jotka George Mallorylla ja Andrew Irvinellä oli yllään kohtalokkaalla retkellä vuonna 1924. Ratkaisematta on jäänyt, saavuttiko brittikaksikko tavoitellun vuorenhuipun ennen kuolemaansa.

kulttuuri

Hoyland haluaa todistaa vääräksi käsityksen, jonka mukaan Mallory ja Irvine kuolivat, koska suhtautuivat retkeensä huolettomasti ja amatöörimäisesti. Todisteena on pidetty perusleirissä otettua valokuvaa, jossa miehillä on ajalle tyypilliset brittiherrasmiehen polvihousut ja tweed-takit.

Hoylandin iso-isosetä oli mukana Malloryn ja Irvinen retkikunnassa, ja itse hän on kiivennyt Mount Everestille jo seitsemän kertaa.

Kuusi vuotta sitten Hoyland oli mukana, kun Malloryn hauta löydettiin. Vaikka vaatteet olivat hajonneet riekaleiksi, oli Hoylandin mukaan selvää, että Mallory oli vaihtanut asunsa sitten valokuvan ottamisen.

Hoylandin kokeesta kiinnostuneen professori Mary Rosen mukaan näyttää siltä, että Mallory ymmärsi pukeutumisen merkityksen paremmin kuin monet nykyajan kiipeilijät.

Ruumiin yllä oli useita ohuita kerroksia silkkiä, puuvillaa ja villaa. Päällimmäinen kerros oli vahvaa gabardiinia. Silkki antoi suojaa tuulelta, ja villan kanssa vaihtelevien kerrosten ohuus salli vapaan liikkumisen, Rose sanoo. Vaatteet myös vaikuttavat nykyvastineitaan kevyemmiltä.

Hoylandin vaatteet ovat tekeillä pro gradu -työnä Derbyn yliopistossa, ja kiipeilijä aikoo panna ne kokeeseen ensi vuonna. Hän ennustaa, että liikkuminen on kevyempää kuin hänen aiemmilla matkoillaan, mutta tuuli saattaa tuntua purevammalta.

Lähteet: BBC

Lue seuraavaksi