Uusi kirkkovuosi alkaa adventista

Tänään vietettävä ensimmäinen adventti aloittaa evankelisluterilaisessa kirkossa uuden kirkkovuoden.

Kotimaa

Ensimmäisestä adventista on tullut jouluaaton jälkeen suosituin juhlapyhä. Luterilaisissa kirkoissa veisataan vanhan perinteen mukaan Hoosianna-virttä. Saksalaisen Georg Joseph Voglerin vuonna 1795 säveltämä hymni esitettiin Suomessa ensi kerran jo 1807.

Tänä vuonna ensimmäinen adventti merkitsee myös kristillisen kirkon juhlavuoden päätöstä. Vuoden ajan on vietetty kristinuskon Suomeen tulon 850-vuotisjuhlavuotta, ja sen päätteeksi hiippakunnissa on päätösjumalanpalveluksia sekä piispojen adventtivastaanottoja.

Kirkon Ulkomaanavun tämänvuotisella adventtikeräyksellä autetaan Etiopian lapsia.

Uskonpuhdistuksen kirkoissa ensimmäisen adventtisunnuntain päätekstinä on keskiajan perinteen mukaisesti kertomus Jeesuksen ratsastuksesta Jerusalemiin.

Adventtiaikana joulua lähestytään seurakunnissa monenlaisten tapahtumien, muun muassa konserttien kautta.

Vikström: Diakoniatyö edelläkävijänä Luterilainen kirkko on toiminut Suomessa kansanopetuksen ja köyhäinhoidon sekä ulkomaille suuntautuvan avustustoiminnan edelläkävijänä, sanoo emeritusarkkipiispa John Vikström.

Kirkko Suomessa 850 vuotta -juhlavuoden päätösjumalanpalveluksessa Turussa sunnuntaina puhuneen Vikströmin mielestä etenkin diakoniatyössään kirkko on ollut aikaansa edellä.

- Sen puolella on usein tartuttu asioihin ennen kuin yhteiskunta on ehtinyt mukaan, hän totesi. Esimerkkinä Vikström mainitsi tämän päivän velkaneuvonnan, joka sai alkunsa kirkon piirissä 1990-luvun laman aikana.

Toisaalta kirkko on ollut myös ajastaan jäljessä. Vikströmin mukaan kenties vakavin esimerkki tästä oli kirkon kyvyttömyys lukea ajan merkkejä, kun väestönkasvu ja alkava teollistuminen toivat mukanaan suuria sosiaalisia ongelmia 1800-luvun lopulla.

Lähteet: STT