Kanadan vähemmistöhallitus kaatui

Kanadan parlamentti on antanut epäluottamuslauseen hallitukselle äänin 171 - 133.

Ulkomaat

Kolmen oppositiopuolueen mukaan korruptioskandaali on vienyt pääministeri Paul Martinin liberaalihallituksen auktoriteetin. Oppositio voitti äänestyksen äänin 171-133.

Skandaali liittyy Quebecissa käynnissä olleeseen ohjelmaan, jonka varoja on käytetty väärin. Martin on alustavasti vapautettu syytteistä, mutta lahjuksien vastaanottamisesta on epäiltynä liberaalipuolueen vanhempia jäseniä.

Hallitus ajautui vaikeuksiin jo aiemmin tässä kuussa, kun Uusi Demokraattinen Puolue (NDP)päätti vetää tukensa pois hallitukselta skandaalin takia. Aiemmin tänä vuonna pidetystä epäluottamusäänestyksestä hallitus selvisi juuri NDP:n avulla yhden äänen turvin.

Hallituksen kaatuminen merkitsee sitä, että ensimmäistä kertaa 26 vuoteen Kanadassa käydään joulun aikaan vaalikampanjaa. Vaalipäivä on todennäköisesti 23. tammikuuta.

Vajaan puolitoista vuotta hallinneen pääministeri Martinin on määrä tiistaina vierailla Kanadan kenraalikuvernöörin Michaelle Jeanin luona pyytämässä parlamentin hajottamista ja vaalipäivän määräämistä.

AP, Reuters