1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan uusi terrorismilaki etenee

Ranskan parlamentin alahuone on hyväksynyt selvästi hallituksen esityksen terrorismilakien tiukentamisesta.

Ulkomaat

Parlamentti hyväksyi lakiesityksen äänin 373 - 27. Uusi terrorismilaki lisäisi videovalvontaa julkisilla paikoilla ja antaisi mahdollisuuden pitää terrorismista epäiltyjä kuulusteltavana nykyistä pidemmän ajan.

Lakiesitys vaatii vielä Ranskan senaatin hyväksynnän. Sen on määrä äänestää laista tammikuussa.

Sisäministeri Nicolas Sarkozy on vakuutellut lain epäilijöille, että uusi laki ei tule polkemaan kansalaisten perusoikeuksia. Sarkozyn mukaan laki antaa poliisille mahdollisuuden puuttua terrorismiin ajoissa.

Lakia vastustivat oppositiossa olevat vihreä-puolue ja kommunistinen-puolue. Sen sijaan oppositioassa olevat sosiaalidemokraatit pidättäytyivät äänestämästä.

Lakiesitys on valmisteltu Lontoon julkisiin liikennevälineisiin viime heinäkuussa tehtyjen itsemurhapommi-iskujen jälkeen. Iskuissa kuoli 56 ihmistä.

Ranskan poliisi pidätti terroriepäiltyjä

Ranskan poliisin terrorismin vastainen yksikkö pidätti tiistaina kuusi ääri-islamilaiseksi epäiltyä henkilöä, kertoo Ranskan syyttäjänvirasto. Pidätettyjen joukossa oli vankilaviranomainen ja vankilapappi.

Poliisi ryhtyi epäilemään vankilan virkailijaa sen jälkeen, kun hänen tileilleen ilmestyi suuria summia rahaa. Lisäksi mies oli vieraillut fundamentalistisena pidetyssä moskeijassa.

Pidätettyjen henkilöllisyydestä tai heidän etnisestä taustastaan ei ole annettu tarkempia tietoja.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi