Lotta-elokuva valmistui tilaustyönä

Lähes kokonaan Lotta Svärd -säätiön rahoilla tilaustyönä valmistunut lottaelokuva Lupaus sai ensi-iltansa 2.12. Maksajana säätiö sai puuttua myös elokuvan sisältöön.

kulttuuri

Sotien aikaan rintamalla toimineista naisista kertova Lupaus tuli ensi iltaan vähän ennen itsenäisyyspäivää, pari viikkoa suunniteltua aiemmin. Lupauksen takana oleva Lotta Svärd Säätiö haluaa pitää elokuvallaan huolen, ettei lottien osuutta unohdeta.

Lupauksen tekemien maksoi liki kolme miljoonaa euroa. Valtaosa rahoista tuli Lottasäätiöltä. Yhdistykset ovat tukeneet kotimaisia elokuvia aikaisemminkin, mutta eivät tässä mittakaavassa.

Itsenäisyysodan aikaan perustettu Lotta Svärd hoiti talvi- ja jatkosodassa merkittävän osan sotilaiden muonituksesta ja lääkinnästä.

Järjestö kiellettiin suojeluskuntayhteyksiensä vuoksi vuonna 1944. Sen rahat siirrettin säätiölle, joka alkoi pyörittää White Lady -nimistä kanttiinia.

- Kai on julkisesti tiedossa, että olemme kasinopelureita. Myimme White Ladyn ja saatiin kumitehtaan osakkeita. Tämä filmi on tehty Nokia-rahalla, Lotta Svärd -säätiön puheenjohtaja Irmeli Lemberg sanoo.

Dramaturgi-käsikirjoittaja Elina Halttunen sanoo tietäneensä etukäteen, että rahoittaja määrää, eikä mitään kohtalokasta poistettu. Lotat ovat lopputulokseen tyytyväisiä, samoin ohjaaja.

- Käsikirjoitus on vain kartta, ja elokuva vastaa visiota, joka minulla aluksi oli, ohjaaja Ilkka Vanne kertoo.

YLE24