Haneken Caché Euroopan paras elokuva

Itävaltalaisen Michael Haneken ohjaama elokuva Caché on voittanut Euroopan elokuva-akatemian parhaan elokuvan palkinnon Berliinissä. Haneke palkittiin myös parhaana ohjaajana.

kulttuuri

Caché on tuotettu ranskalaisten, itävaltalaisten, saksalaisten ja italialaisten yhteistyönä. Parhaan miesnäyttelijän palkinnon sai samaisesta Ranskassa työstetystä jännityselokuvasta ranskalainen Daniel Auteuil.

Elokuvan naispääosassa on ranskalaistähti Juliette Binoche. Parhaana naisnäyttelijänä palkittiin kuitenkin saksalainen Julia Jentsch elokuvasta Sophie Scholl - Viimeiset päivät. Caché sai tunnustusta jo toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla, kun Haneke palkittiin parhaasta ohjauksesta. Elokuva kertoo pariskunnasta, jonka postiluukusta alkaa tipahdella menneitä auki repiviä videonauhoja. Akatemia palkitsi skotti sir Sean Conneryn elämäntyöstään ja yli 50-vuotisesta urastaan. Parhaaksi Euroopan ulkopuolelta tulleeksi elokuvaksi valittiin George Clooneyn ohjaustyö Good Night, and Good Luck.

Caché sai Akatemian palkinnon myös parhaasta leikkauksesta ja oli kriitikkojen valinta. Caché tulee Suomessa ensi-iltaan tammikuussa 2006, ja sen maahantuoja on vaasalainen Future Film Oy.

Euroopan elokuva-akatemian palkintoja pidetään Euroopan vastineina Yhdysvaltain Oscar-palkinnoille.

Lähteet: DPA, AFP, AP, YLE24