Eritrea karkottaa rauhanturvaajia

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on tuominnut Eritrean päätöksen karkottaa kaikki Etiopian vastaista rajaa vartioivat länsimaalaiset rauhanturvaajat. Myös YK:n turvallisuusneuvosto on ilmoittanut, ettei se voi hyväksyä karkotusta ja vaatii Eritreaa perumaan päätöksen välittömästi.

Ulkomaat

Eritrean ja Etiopian välistä rajaa on vartioimassa amerikkkalaisia, kanadalaisia ja eurooppalaisia rauhanturvaajia, joilla on Eritrean mukaan kymmenen päivää aikaa poistua maasta. Mukana on myös seitsemän suomalaista rauhanturvaajaa.

Karkotuskäskyn arvioidaan koskevan noin 90 sotilastarkkailijaa sekä Eritrean pääkaupunkiin Asmaraan sijoittuneita hallinnon ja logistiikan työntekijöitä.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu keskiviikkona keskustelemaan Eritrean karkotusilmoituksesta.

Jo lokakuun alussa Eritrea esti rauhanturvaajien helikopterien lennot raja-alueella. Tuolloin yli puolet turvaajista vetäytyi tehtävästään ilmoittaen, että työn jatkaminen oli mahdotonta.

Karkotusten pelätään johtavan uuteen sotaan Eritrean ja Etiopian välillä. Maat aloittivat 1998 pari vuotta kestäneen rajasodan, jossa arvioidaan saaneen surmansa 70 000 ihmistä. Rajakiistaa on ratkonut erityinen komissio, joka julkaisi ehdotuksensa rajalinjan kulusta pari vuotta sitten. Eritrealle ehdotus sopi sellaisenaan, mutta Etiopia on vastustanut läntisen Badmen kaupungin menetystä eritrealaisille. AFP, BBC, Reuters, YLEn Radiouutiset, YLE24