YK-valtuutettu moittii Yhdysvaltoja

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Louise Arbour arvostelee Yhdysvaltojen käytäntöjä kohdella terrorismista epäiltyjä.

Ulkomaat

Ihmisoikeusvaltuutetun mukaan esimerkiksi epäiltyjen kuljettaminen sellaisiin maihin, joissa heitä voidaan kiduttaa ja pidätettyjen säilyttäminen salaisissa vankiloissa vesittää kidutuksen vastaista sääntöä.

Arbour sanookin pelkäävänsä, että ehdoton kidutuksen vastainen kielto on jäämässä niin sanotun terrorismin vastaisen sodan uhriksi. Hän lisää, että hätätilanteissa useat ihmisoikeudet voidaan tilapäisesti sivuuttaa, mutta suojelu kidutusta vastaan ei kuulu tällaisiin sivuutettaviin oikeuksiin.

Yhdysvallat on vastannut Arbourin kritiikkiin sanomalla, että sen toimien arvostelu pelkkien lehtijuttujen perusteella on sopimatonta ja laitonta.

Terroriepäiltyjen kohtelu nousi esiin myös torstaina Naton ministerikokouksessa Brysselissä, jossa Yhdysvaltoja edusti ulkoministeri Condoleezza Rice.

USA sanoi muuttavansa suhtautumistaan Jo keskiviikkona Rice kertoi Yhdysvaltojen muuttavan suhtautumistaan kidutuksen kieltäviin sopimuksiin. Aiemmin YK:n kidutuksen kieltävää sopimusta on tulkittu niin, että se koskee Yhdysvaltain henkilöstöä vain Yhdysvaltain maaperällä. Rice ilmoitti nyt sopimuksen pätevän kaikkialla. ABC News kertoi viime tiistaina, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulla CIA:lla oli salaisia vankiloita Itä-Euroopassa vielä viime kuussa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch puolestaan on julkaissut Internet-sivuillaan nimilistan "haamuvangeista" eli henkilöistä, joita on pidetty salaa vangittuina terrorisminvastaisten lakien nojalla. BBC, YLEn Radiouutiset, YLE24

Lähteet: Ricen CIA-selvityksille myönteistä valoa eurooppalaisjohtajilta