Britannia supistamassa saamiaan alennuksia

Diplomaattilähteiden mukaan Britannia on valmis harkitsemaan supistuksia EU:lta saamiinsa jäsenmaksualennuksiin. Britannian uutta esitystä EU:n vuosien 2007 - 2013 talousarvioksi odotettiin koko perjantai-ilta.

Ulkomaat

Alkuperäisen aikataulun mukaan uusi budjettiehdotuas oli määrä esitellä Brysselissä perjantai-illalla puoli seitsemältä. Puoli yhdentoista aikaan pääministeri Tony Blair lupasi pikapuoliin talousarvion, joka on hänen mukaansa oikeudenmukainen ja perusteltu.

Blairin mukaan Britannia on antamassa reilun osuuden unionin laajentumisen kustannuksiin. Diplomaattilähteet kertoivat aiemmin, että Britannia olisi valmis harkitsemaan merkittäviä supistuksia EU:lta saamiinsa jäsenmaksualennuksiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Britannia olisi valmis leikkaamaan kiisteltyä maksualennustaan 10,5 miljardilla aiemmin lupaamansa 8 miljardin sijaan vuosina 2007 - 2013. Britannian saama maksualennus on ollut yksi budjettineuvottelujen kiistakapuloista. Ranska, Saksa ja Espanja ovat vaatineet myös Britanniaa osallistumaan tasaveroisesti unionin laajentumisen kuluihin. Uutistoimisto AFP:n saamien tietojen mukaan Britannia on ehdottamassa EU:n budjetin loppusummaksi 862,5 miljardia euroa. Budjettia kasvatettaisiin näin 13,2 miljardia aiemmasta ehdotuksesta. Britannia on pohjustanut uutta ehdotustaan käymällä tiiviitä kahdenkeskisiä neuvotteluita jäsenmaiden kanssa koko perjantaipäivän. Britannia on tehnyt budjetista aiemmin jo kaksi ehdotusta, mutta ne on torjuttu muissa jäsenmaissa. Keskeiset kiistat koskevat maataloustukien leikkausta sekä Britannian jäsenmaksualennuksen suuruutta. Britannia antoi edellisen ehdotuksensa unionin vuosien 2007 - 2013 budjetiksi keskiviikkona. Ehdotuksen loppusumma oli 849,3 miljardia euroa, kun se sitä eeltävässä ehdotuksessa oli ollut 847 miljardia. Lisärahaa esitettiin Suomelle, kuten myös Irlannille, Portugalille, Ruotsille ja Itävallalle maaseudun kehittämisvaroihin. Lisäksi Britannia esitti lisää taloudellista tukea Puolalle, Unkarille Tshekille, Virolle ja Latvialle. Omaan jäsenmaksualennukseensa Britannia ei sen sijaan esittänyt uusia leikkauksia. Varsinkin suuret jäsenmaat Ranska, Saksa ja Puola kritisoivat ehdotusta. Ranskan ja Puolan ulkoministerit kehottivat Financial Times -lehdessä Britanniaa luopumaan osasta jäsenmaksupalautustaan köyhempien maiden hyväksi. Suomi puolestaan haluaa lisää kehittämisrahaa. Myös Suomi oli edelleen tyytymätön maaseudun kehittämisvarojen suureen leikkaukseen. Jos Brysselissä ei löydy budjettisopua, neuvottelut jatkuvat Itävallan puheenjohtajuuskaudella ensi vuoden alkupuolella. AFP, Reuters, AP, STT, YLE24

Lähteet: Myös Suomi ja Britannia neuvottelivat