Myrkkylautta saapui Habarovskiin

Kiinalaisen kemikaalitehtaan räjähdyksestä marraskuussa syntynyt saastelautta on saapunut Itä-Venäjälle Habarovskin kaupunkiin.

Ulkomaat

Viranomaisten mukaan saastenormit eivät ylity eikä kaupungin vesijohtoverkostoa ole suljettu. Kaupunkilaiset ovat kuitenkin varmuuden vuoksi varastoineet itselleen puhdasta vettä jopa kylpyammeisiin.

Myrkkylautalta kestää arviolta nelisen vuorokautta lipua kaupungin ohi.

Veden sisältämä myrkky on pääasiassa bentseeniä ja nitrobentseeniä, jotka vettä painavampina vajoavat joen pohjaan tai sitoutuvat jäähän ja voivat myöhemmin aiheuttaa ympäristöongelmia.

Samainen saastelautta on matkallaan ehtinyt pilata miljoonien kiinalaisten juomaveden. Habarovskissa asukkaita on liki 600 000. Toinen saastelautta etenee Etelä-Kiinassa Kiinan eteläisessä kaupallisessa keskuksessa, Guangzhoun miljoonakaupungissa varaudutaan puolestaan Beijiangjoen tuoman myrkkylautan lähestymiseen. Saaste uhkaa myös 800 000 asukkaan Foshanin kaupunkia. Guangzhoussa asukkaita on noin kahdeksan miljoonaa. Jokiveden kadmiumia yritetään laimentaa patoja madaltamalla ja sekoittamalla jokeen puhdasta vettä vesivarastoista. Viranomaisten mukaan kaupunkilaisten vesihuolto on joka tapauksessa turvattu. Kadmium on peräisin valtion omistamasta metallisulatosta Shaouguanista. Kaupungin vedenjakelu oli keskeytyksissä kahdeksan tuntia. Torstaina vedenoton joesta keskeytti myös 100 000 asukkaan Yingden kaupunki.

Kyseessä on jo toinen vakava myrkkypäästö kuukauden aikana, mikä on herättänyt epäilyjä Kiinan valtion kyvystä hallita kasvavaa teollisuutta ja estää ympäristön saastumista.

Kadmiumia käytetään muun muassa paristoissa. Se voi aiheuttaa maksa- ja munuaissairauksia, luuston sairauksia sekä syöpää.

Lähteet: AFP, AP