Tornion koiravaljakkoturman syy yhä avoin

Tornion tuhoisan koiravaljakkoajelun järjestänyt matkailuyrittäjä ei ole toimittanut viranomaisten vaatimaa turvallisuusasiakirjaa Kuluttajavirastolle. Asiakirjassa ohjelmapalveluiden tuottaja selvittää, miten toiminnan turvallisuus on varmistettu.

Kotimaa

Kuluttajaviraston ohjeissa kerrotaan mm., miten alle 18-vuotiaiden tai ulkomaalaisten turvallisuus taataan. Tuoteturvallisuuslain mukaan toiminnanharjoittaja vastaa asiakkaidensa turvallisuudesta koko järjestämänsä ohjelman ajan.

Tapaninpäivän iltana sattuneessa turmassa kuoli kaksi italialaisnuorta, jotka jäivät vartioimattomassa tasoristeyksessä junan alle.

18-henkinen italialaisryhmä oli koiravaljakkoineen ylittämässä junarataa 35 kilometriä Torniosta pohjoiseen sijaitsevassa Korpikylässä, kun pohjoisesta Kolarin suunnasta tullut juna osui viimeiseen koiravaljakkoon. 14-vuotias tyttö ja 17-vuotias poika kuolivat välittömästi. Koirat selvisivät vammoitta.

Junan kuljettaja yritti varoittaa safarilaisia äänimerkillä, lisäksi hän ennätti jarruttaa, ennen kuin juna törmäsi nuorten rekeen.

Turistiryhmä oli suomalaisen safariyrittäjän retkellä, jonka valjakkoreitti ylittää junaradan. Muut ryhmän jäsenet selvisivät onnettomuudesta ilman vammoja.

Liikennevahinkojen tutkijalautakunta alkaa selvittää onnettomuuden syytä. Poliisin mukaan onnettomuushetkellä oli pimeää, mutta sää oli pilvipoutainen.

Vielä ei tiedetä, miksi ryhmä tai viimeistä koiravaljakkoa ajaneet nuoret eivät havainneet junaa, joka oli aikataulussaan. Kyseessä oli ylimääräinen junavuoro, joka oli otettu käyttöön jouluaaton ja loppiaisen välille. Myös valjakkoajelun järjestäneen yrityksen toimintaa tutkitaan.

Poliisi on jo kuullut sekä safariyrittäjää että osaa italialaisista. Loput matkailijoiden kuulemiset järjestetään Italiassa.

Tapausta tutkitaan rikoksena.

Lähteet: YLE24, STT